Rallye Dakar 2015 se blíží!

16. prosinec 2014

Jediný způsob, jak dokončit Dakar, je kombinace vytrvalosti a odhodlání. Soutěžící budou muset tentokrát překonat 9000 kilometrů přes Argentinu, Chile a Bolívii. Jezdce čakají skalní cesty, pouštní duny, vytrvalostní etapy i extrémní sprinty. Budou proto muset během dne měnit nastavení vozů i tempo a reagovat na změnu terénu.

4. až 17. ledna – začátek i konec Rallye v Buenos Aires

Maratonské etapy: čistý offroadový styl

Dakar testuje extrémní odolnost závodníků i jejich strojů. Maratonské etapy, v průběhu kterých jezdci nevyužívají asistenčních jednotek, jsou obzvlášť těžkou zkouškou jejich technické zručnosti. V letošním roce této zkoušce budou poprvé od roku 2005 čelit i auta a kamióny.

V průběhu dvou dnů maratonské etapy stráví závodníci v izolovaném bivaku i noci. Vozidla budou v uzavřeném prostoru, kde je povolena pouze vzájemná pomoc mezi závodníky. I přes vysoké technické nároky, které toto omezení představuje, si řidiči etapu užijí. Jako první stráví noc v Uyuni týmy automobilů, po nich týmy motorek a čtyřkolek. Kategorie kamiónů bude mít svůj vlastní bivak uprostřed pouště Atacama.

Aby bylo možné zorganizovat maratonské etapy, je přesně v polovině závodu v Iquique naplánovaný prodloužený den volna. Takže 11. ledna se uskuteční tři závody na třech různých tratích a ve dvou zemích.

Trasa Rallye Dakar 2015

Různé cesty: ukaž, co umíš!

Už několik let využívají organizátoři svoje hluboké znalosti jihoamerického terénu k vytváření tras a nabízejí specifické rysy pro každou kategorii. V roce 2015 budou motorkáři a čtyřkolkáři čelit dalším potížím, hlavně v druhém týdnu, ve kterém na ně čekají čtyři maratonské dny.

Automobiloví závodníci projedou 1382 kilometrů otevřeného prostoru (řidiči kamiónů cca 600 kilometrů), ve kterém je předjíždění nebude zpomalovat, a užijí si jízdu v panenské přírodě.

Chcete na Rallye Dakar? Zapojte se do soutěže!

Stačí natankovat u čerpacích stanic OMV alespoň 30 litrů jakéhokoli paliva MaxxMotion a osmidenní letecký zájezd pro dvě osoby na Rallye Dakar může být váš! Podrobnosti soutěže naleznete zde.

Spustit audio