Redaktoři Českého rozhlasu 6 v záři reflektorů

26. duben 2012

Redaktoři stanice Český rozhlas 6 sklízí letos jedno ocenění za druhým. V únoru získal Jan Bednář prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky a ani jeho kolegové nezůstávají pozadu. Dalším oceněným je Libor Dvořák, kterému dnes byla udělena Cena Rudolfa Medka.

Cenu Rudolfa Medka založil a uděluje již 4 roky Nadační fond angažovaných nestraníků. Fond oceňuje badatele, spisovatele, nakladatele, filmové tvůrce a novináře, jejichž tvorba se dotýká česko-ruských vztahů ve 20. století a podpory rozvoje demokracie. Cena nese jméno českého básníka, prozaika a dramatika, který se za první světové války dostal jako legionář do Ruska. V zasedacím sále Národní knihovny dnes převzal cenu redaktor Českého rozhlasu 6, žurnalista a překladatel Libor Dvořák společně s bratrem Milanem, překladatelem a tlumočníkem. Libor Dvořák působí na Šestce Českého rozhlasu od roku 2005 a podílí se na pořadech Studio STOP, Rozmluvy Studia STOP a Hovory. Nepravidelně přispívá do pořadu Politická literatura na českých pultech a je znám i jako dlouholetý komentátor v Názorech a argumentech, kde se zaměřuje hlavně na Rusko a postsovětský prostor.

Jan Bednář

Včera v pražském Rock Café převzala Novinářskou cenu 2011 redaktorka Redakce náboženského vysílání Lenka Svobodová. V kategorii audio-vizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse“ získala cenu za rozhovor s Madeleine Albrightovou „O Madle z Čech“. Lenka Svobodová je autorkou a dramaturgyní cyklu rozhlasových dokumentů Dobrá vůle, který vysílá Český rozhlas 2 – Praha. Soutěž Novinářská cena 2011 hodnotí žurnalistické práce vydané v uplynulém roce a je realizována pod záštitou Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem.

Lenka Svobodová

Dalším oceněným je Ondřej Vaculík, který získal cenu Prix Non Pereant (Média na pomoc památkám) udělovanou již 15 let občanským sdružením Pro Bohemia a Syndikátem novinářů. Oceněn byl za pořad Zapomnění na Sněžné u Kraslic, který odvysílala Vltava v rámci seriálu Pevná místa vratkých dějin. Za zmíněný cyklus pak získala Redakce náboženského vysílání, patřící pod ČRo6, čestné uznání.

Ondřej Vaculík

Výčet úspěchů uzavírá ocenění za žurnalistický počin - dlouhodobou pozornost věnovanou hospicové péči a rozvoji paliativní medicíny v České republice. Z pohledu etického, legislativního, zdravotnického i politického. Odnesla si ho Terezie Jirásková, autorka a moderátorka Studia STOP, Inventury Studia STOP a magazínu Hovory – věda zdraví, společnost a životní styl. Ocenění převzala od Hospicového občanského sdružení Cesta domů.

Terezie Jirásková

Šéfredaktor stanice Český rozhlas 6 Daniel Raus k úspěchům dodává: „Nadílka cen mě upřímně těší, všem kolegům gratuluji. Šestku tvoří silný tým profesionálů, navazujeme na to nejlepší z tradice Svobodné Evropy. Je to impuls, abychom dělali věci ještě lépe.“

Více informací o stanici Český rozhlas 6 a jejím programu naleznete na internetových stránkách 6.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace