Redaktoři Českého rozhlasu Stanislav Motl a Petr Slavík získali dvě významná ocenění AIB

10. listopad 2011

Pořad Stanislava Motla "Letec a smrt" získal první cenu Asociace mezinárodního vysílání v Londýně v soutěži "The 2011 AIBs" - The AIB International Media Excellence Awards v kategorii "Nejlepší investigativní dokument". Zvláštní ocenění v kategorii „Nejlepší pořad napříč médii“ bylo uděleno webové aplikaci „Utajená obrana železné opony“ autora Petra Slavíka z Nových médií ČRo.

Pořad „Letec a smrt“ se vysílal v rámci cyklu Stopy, fakta, tajemství 20. března letošního roku na Českém rozhlase Dvojka. Při udílení ceny byla zmíněna zejména „skvělá investigativní práce a důkladný výzkum, a to vše prezentováno velmi přístupnou („poslouchatelnou“) formou pro posluchače“. Relace vypráví o československých letcích, kteří v letech 1939 až 1945 bojovali po boku Spojenců proti německým nacistům. Bylo jich více než jeden tisíc a zhruba každý druhý z nich v bojích padl. Ze své porobené vlasti prchali nejrůznějšími, často velmi nebezpečnými cestami. Už tehdy riskovali životy… Měli před sebou jeden jediný cíl – bojovat proti nenáviděnému nepříteli. Žili ze dne na den, v těsném sousedství smrti… Sváděli letecké souboje, často umírali. Někdo dříve, jiný později. Jména většiny z nich dnes už málokomu něco říkají. A přesto měli i oni své osudy, příběhy. Jako například stíhací pilot Timotus Hamšík.
Stanislav Motl se pokusil s pomocí několika francouzských badatelů objevit letoun, ve kterém Hamšík v boji nad Francií zahynul a pokusil se rovněž osvětlit poslední okamžiky jeho života…

„Je to již podruhé, kdy Stanislav Motl uspěl v obrovské zahraniční konkurenci a tuto cenu získal. Jsem nesmírně pyšný na to, že Český rozhlas Dvojka má ve svém týmu takovou novinářskou osobnost a v programu takový cyklus, jakým Stopy, fakta, tajemství jsou.“, říká ke spolupráci se Stanislavem Motlem Jaromír Ostrý, šéfredaktor stanice.

Cyklus pořadů Stopy, fakta, tajemství se vysílá na stanici Český rozhlas 2 – Praha od ledna loňského roku. Jednotlivé relace najdete k poslechu i ke stažení v aplikaci iRadio na webových stránkách Českého rozhlasu na adrese rozhlas.cz/iradio.

Zvláštní ocenění v kategorii Nejlepší pořad napříč médii získal webový projekt Petra Slavíka z Odboru Nová média ČRo „Utajená obrana železné opony“. Projekt se zabýváčeskoslovenským opevněním z let 1935-38 budovaným proti nacistickému Německu. Toto téma je velmi populární a jeho historie je téměř kompletně zmapována. O výstavbě poválečných pevnůstek v letech 1948-64 určených k vojenské obraně hranice socializmu před kapitalizmem zatím informace téměř neexistují. Díky spolupráci ČRo, Armády ČR a aktivních návštěvníků webu se podařilo vytvořit technicky přesný katalog těchto poválečných staveb, které v počtu větším než 2500 objektů stále zůstávají tichými svědky Železné opony v ČR. Webová adresa projektu je rozhlas.cz/bunkry.


Slavnostní udělení mezinárodních mediálních cen za prvotřídní pořady rozhlasu a televize se konalo ve středu 9. listopadu 2011. Asociace mezinárodního vysílání tyto ceny udílí již pátým rokem. Ocenění AIB jsou ve světě vysílání ojedinělé, neboť jsou udělovány bez jakýchkoliv komerčních zájmů a tlaků. Nezávislá porota odborníků a profesionálů z oblasti rozhlasového a televizního vysílání a širší mediální průmysl hodnotí díla zaslaná z mediálních organizací z celého světa. Kategorie jsou rozděleny zvlášť na rozhlas a televizi, pořady vytvořené pro více médií, ocenění pro inovativní marketingové kampaně, využití technologií a ocenění veřejnosti.


Český rozhlas v letošním roce získal nejvíce ocenění po BBC. Ostatní oceněná média byla například japonský veřejnoprávní vysílatel NHK, irský RTÉ, Dánský rozhlas atd.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace