Rekonstrukce Krejcarové lávky v Sokolově začíná

8. červen 2020 09:45

Krejcarová lávka v Sokolově patří mezi důležité spojnice pro pěší přes řeku Ohři. Propojuje historické centrum města s volnočasovou lokalitou Jižní lom. Výstavba nové lávky měla začít vloni na podzim. Kvůli dodatečným změnám projektové dokumentace se ale její zahájení prodloužilo o víc než půl roku. Dnes by ale po dlouhém čekání měly práce začít.

Jak potvrdil zástupce dodavatelské firmy Petr Chomický, dnes 8. června začnou přípravné práce pro výstavbu nové Krejcarové lávky, to znamená, že ze strany Jižního lomu začne k přemostění najíždět těžká technika, bude se upravovat příjezdová komunikace, apod. Před výstavbou nové lávky musí dodavatel nejdřív strhnout stávající konstrukci. Demolice je zatím naplánovaná na přelom června a července a trvat by měla dva až tři týdny.

Nová Krejcarová lávka bude mít podobu zavěšeného ocelového mostu. Uprostřed vznikne jeden pilíř, který bude vysoký zhruba 27 metrů a z něho pak budou natažená ocelová lana, takzvaná táhla. Šířka lávky by měla být podle návrhu různá – na začátku mostu to bude zhruba 2 a půl metru, uprostřed bude ale konstrukce široká až sedm metrů. Z obou stran bude nová lávka bezbariérová i z toho důvodu, že kolem ní vede páteřní cyklostezka Ohře. Ta bude samozřejmě během výstavby uzavřená, objízdná trasa povede po nové stezce za klášterem směrem na Staré náměstí.

Celkové náklady na nový most jsou zhruba 58 milionů korun. Město Sokolov se bude podílet necelými dvěma miliony korun. Zbytek uhradí ministerstvo financí a to díky dotaci z fondu na následky zahlazování důlní těžby. Ještě na začátku letošního roku to vypadalo, že prodloužení zahájení stavby nebude mít vliv na termín dokončení nové lávky. Nakonec se ale ministerstvo s dodavatelem dohodlo na posunutí termínu. Po novém mostě by se tak lidé mohli projít na podzim příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související