Robert Jindra

Hlavní hostující dirigent

Robert Jindra se narodil roce 1977 v Praze. Absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klasický zpěv a dirigování. Od roku 2001 působí v Národním divadle v Praze, kde nastudoval například Mozartovu operu Così fan tutte, Smetanovy Dvě vdovy nebo Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky a Z mrtvého domu. Dále zde dirigoval řadu děl českého i světového operního repertoáru (Smetana – Tajemství a Libuše, Dvořák – Rusalka, Janáček – Káťa Kabanová a Její pastorkyňa, Mozart – Don Giovanni a Figarova svatba, Bizet – Carmen, Verdi – Falstaff, Wagner – Lohengrin ad.) nebo mimořádné koncerty Mozartovy narozeniny a České operní gala. V sezóně 2013/2014 působil v ND rovněž na pozici hudebního ředitele opery. Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kde nastudoval řadu operních premiér (Smetana – Čertova stěna, Dvořák – Armida, Janáček – Její pastorkyňa, Věc Makropulos, Káťa Kabanová a Výlety páně Broučkovy, Wagner – Lohengrin, Verdi – Falstaff a La traviata, Massenet – Werther, Catalani – La Wally, Puccini – Bohéma, Hindemith – Cardillac). Byl zde rovněž dirigentem mimořádných koncertů Verdi Gala, České operní Gala a Puccini Gala.

Robert Jindra spolupracoval s Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu/Duisburgu, dirigoval
v Norské opeře v Oslu (Strauss – Ariadna na Naxu), ve Slovenském národním divadle
v Bratislavě (Halévy – Židovka, Smetana - Prodaná nevěsta, zahajovací koncert sezóny 2020/2021) nebo ve Státním divadle Košice (Janáček – Její pastorkyňa, Wagner – Víly) nebo v divadle F. X. Šaldy v Liberci (Smetana - Dvě vdovy). Pravidelně vystupuje na významných festivalech jako je Pražské jaro (Recitál Adama Plachetky), Smetanova Litomyšl, Viva musica (Koncert Pavola Breslika s Adriany Kučerové, West side story/Candide), Janáčkův máj (Galakoncert Adama Plachetky) či Festival Leoše Janáčka v Ostravě a Smetanova Litomyšl a Košická hudobná jar. Spolupracoval s řadou orchestrů – Pražská komorní filharmonie, Český národní symfonický orchestr, Plzeňská filharmonie, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Janáčkova filharmonie Ostrava, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Moravská filharmonie Olomouc, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Slovenská filharmonie nebo Státní filharmonie Košice, Essen Philharmonie nebo Anhaltische Filharmonie v Dessau. Od roku 2019-2021 zastával post 1.Kapllmeister v Aalto Musiktheater und Filharmonie Essen kde
s mimořádným úspěchem nastudoval operu Medea (A. Reimann), Ring an einem Abend (R. Wagner), obnovené nastudování opery Tosca (G.Puccini), Carmen (G.Bizet) a další představení a koncerty.

V roce 2021 s mimořádným úspěchem debutoval na festivalu Bavorské státní opery v Mnichově s Dvořákovou Ruslakou. Z výjimečných sólistů, se kterými Robert Jindra spolupracoval, jmenujme například Olgu Peretyatko, Evu-Maria Westbroek, Susan Bullock, Cornelii Beskow, Rosalind Plowright, Elenu Maximovu, Nadine Secunde, Evu Urbanovou, Maidu Hundeling, Janu Kurucovou, Adrianu Kučerovou, Gustava Portu, Adama Plachetku, Ferruccia Furlanetta, Tomasze Konieczneho, Franka van Akena, Petera Mikuláše, Roberta Saccà, Arnolda Bezuyena, Pavola Breslika, Pavla Černocha, Štefana Margitu, Štefana Kocána, Jiřího Vodičku, Marka Kozáka, Lukáše Vondráčka a další. V roce 2021 hostoval na Janáčkově festivalu s Janáčkovou filharmonií Ostrava, natáčel se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Markem Kozákem nebo společně s Adamem Plachetkou vystoupil na festivalu Smetanova Litomyšl. Dirigoval galakoncert k životnímu jubileu Evy Urbanové v Národním divadle moravskoslezském. Koncertní uvedení Dvořákovi Rusalky na festivalu Jarmily Novotné v Litni.

Od září 2021 zastává post šéfdirigenta Státní filharmonie Košice. Z posledních projektů jmenujme nastudování Verdiho La traviaty ve Slovenském národním divadle, Weinbergerovy opery Švanda dudák v Grazu nebo Janáčkovi Jenůfy v Norské opeře v Oslo. V červenci se opět vrátí do Bavorské státní opery, kde bude dirigovat Příhody lišky Bystroušky L. Janáčka a v příští sezóně v rámci abonentních koncertů orchestru Bavorské státní opery. Od září 2022 bude zastávat pozici Hudebního ředitele Národního divadla v Praze a hlavního hostujícího dirigenta v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu.