Rozhlasový podzim zahajuje

6. říjen 2010

12. října zahájí svůj oficiální první ročník Mezinárodní hudební festival Rozhlasový podzim, který bude probíhat do 16. října 2010 v Praze.

Festival pořádají Český rozhlas a jeho vydavatelství Radioservis za finančního podpory Ministerstva kultury. Významnými partnery festivalu jsou hlavní město Praha a Polský institut v Praze. Hudební přehlídka, nad níž převzali záštitu ministr kultury ČR, primátor hlavního města Prahy, velvyslanec Polské republiky v ČR a ministr kultury a národního dědictví Polské republiky, zahrnuje celkem šest koncertů, ve kterých se publiku představí zahraniční rozhlasové orchestry, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR), další domácí tělesa, renomovaní sólisté a dirigenti.

Hlavním cílem festivalu je představovat českému publiku zahraniční rozhlasová tělesa, která jsou, stejně jako SOČR, součástí veřejnoprávních rozhlasů a televizí v celé Evropě. Rozhlasové orchestry a soubory se zpravidla netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily. Jsou to však právě ony, které v naprosté většině nabízejí unikátní zvukovou a interpretační kvalitu.

Rozhlasový podzim v letošním roce splnil i další z mnoha cílů, které při loňském prologu deklaroval. Jedním koncertem přispěje k propagaci mladých nadějných sólistů, jmenovitě laureátů Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 2010. Hned dvěma koncerty pak zacílí na soudobou tvorbu v rámci minipřehlídky nazvané Pražské premiéry.

Rozhlasovou linii celého festivalu podtrhuje vysílání Českého rozhlasu, které domácím i zahraničním posluchačům nabídne většinu koncertů v přímém přenosu, doplněné internetovým videopřenosem závěrečného koncertu.

Rozhlasový podzim jednoznačně doplňuje kulturní sezónu hlavního města a pomocí rozhlasových vln i všech příznivců klasické hudby. Český rozhlas zároveň tímto počinem dotváří svou veřejnoprávní roli o další příspěvek věnovaný zejména české veřejnosti.

Kompletní program festivalu a informace o prodeji vstupenek naleznete na www.rozhlasovypodzim.cz a v příloze této tiskové zprávy.

Mgr. René Zavoral
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů
Český rozhlas

Mgr. Kateřina Konopásková
ředitelka
Radioservis a.s.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace