Rozvody evangelíků - polarita pro a proti

17. květen 2008

Manželství, rodina a jejich současná úskalí - to je hlavní téma synodu Českobratrské církve evangelické. Synod probíhá právě v těchto dnech - od 15. do 18. května v Praze. O problémech současné rodiny diskutují evangelíci na této nejvyšší úrovni již druhým rokem.

Realita kolem rozvodovosti je tristní nejen v celostátních neosobních statistikách, ale přímo i v Církvi českobratrské evangelické. A to nejen v řadách rozvádějících se oveček, ale i mezi kazateli. Nerad to konstatuje i Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické.

"Lidé v církvi se už pozastavovali nad tím, že rozvodovost nejen členů církve, ale i kazatelů narůstá. Takže se začalo už loni. A letos je to namířeno spíše do předmanželských rozhovorů, jaká je možnost pomoci... Vše má vyústit v brožuru, jakoby spíš pracovní text pro faráře a členy církve."

Českobratrské církvi evangelické se nedá upřít snaha zmapovat důkladně alespoň svoje teritorium a poznat názory lidí. A to prostřednictvím ankety ve vlastních řadách, která mimochodem dopadla "evangelicky", jak říká synodní senior Joel Ruml:

"Byla připravena i zpracována odborně sociologicky, a dopadla vcelku - evangelicky... Zkrátka: velká skupina je proti rozvodům, ale existuje i stejně velká skupina, která konstatuje, že to tak prostě je. Že v této době žijeme a že se nemůžeme divit, že něco takového vstupuje i do církve. To se prolínalo různě vystavěnými otázkami - ty skupiny byly pořád víceméně stejné. Pro a proti v takové polaritě."

Kněz nebo kazatel je dnes při komunikaci se svými věřícími vystaven velkým výzvám: musí se umět chopit problémů, které ničí vztahy, rozvracejí rodiny, deptají děti - nevinné oběti rozvodových statistik. Snaha evangelíků poznat názory lidí na tato choulostivá rodinná témata a vtělit je do konkrétního dokumentu je srozumitelná.

"Výsledná brožura by měla být takovou pomůckou, na co upozornit, čeho si všímat při předmanželských rozhovorech se snoubenci, jak reagovat na rozvádějícící se manžele, s čím pomáhat... A samozřejmě je tam taky část nových liturgických textů, slibů, variant, co se všechno dá použít, aby sňatek vyzněl opravdu jako věc významná. A že není možné sňatek zeslabovat nebo nějak diskreditovat, ale je třeba vzít ho se vší vážností, stejně jako manželství, které následuje."

Synod diskutuje také nad zprávou odborné komise ustanovené Radou Evangelické církve Německa a synodní radou ČCE o obchodu s lidmi, sexuálním vykořisťování žen a zneužívání dětí v česko-německém příhraničí. O detailech zprávy budeme informovat.

Spustit audio