Rusko nesmí před volbami hladovět

1. listopad 2007

S iniciativou údajně přišli sami velkovýrobci a velkoprodejci takových základních potravin jako je nízkotučné mléko, kefír, vejce, jeden druh pšeničného a jeden druh žitného chleba, máslo a cukr. V médiích přitom tyto firmy samy tvrdily, že jde o rozhodnutí dobrovolné.

Koncem minulého týdne ovšem některé ruské listy přišly se zprávou, že zástupci těchto firem krátce před dohodou o zmrazení cen jednali na ministerstvu zemědělství.

Jak se ale zdá, názor na toto opatření, které svůj původ má nepochybně v Kremlu, se různí. Seriózní ekonomicky orientovaný list Kommersant označil tato snahy ochránit třicet milionů Rusů, žijících pod státem uznanou hranicí chudoby, za "nebezpečné socialistické pokusničení". Argumenty proti jsou přitom jasné. Rusko ani zdaleka není jednou zemí, kde ceny potravin stoupají. Málokde se ovšem přistupuje ke zmrazení cen. Kritici moratoria upozorňují, že takovýto krok povede k předem odhadnutelným důsledkům: Tzv. "sociálně citlivé potraviny" budou sice levnější, ale tím pádem zmizí z trhu a zároveň lze očekávat, že podraží různé jiné typy potravinářského zboží, na něž se (alespoň prozatím) zmrazení nevztahuje. Ostatně přesně tohoto efektu dosáhla v létě roku 2005 tehdejší ukrajinská premiérka Julie Tymošenková, která svým velmi voluntaristickým omezením růstu cen masa dosáhla toho, že najednou po dlouhé době nebylo vůbec k dostání. Ruská nejvyšší mocenská místa ale zřejmě hodně zmátl především růst cen mléčných výrobků. Ty totiž v některých oblastech západní Sibiře během tří týdnů podražily až o 40 %.

I ruští národohospodáři dobře vědí, kde je důvod tohoto vývoje cen potravinářské produkce: Je to jak pokles výroby potravinářských pšenic na plochách tradičních producentů, tak zvýšená poptávka takových až donedávna hodně skromně spotřebovávajících zemí jako je Čína a Indie. Přesto nakonec přišlo opatření nikoli tržní, ale administrativní. A především politické.

Můžeme si samozřejmě klást otázku, proč se Kreml k něčemu takovému odhodlal. Předem vítězná strana prosincových parlamentních voleb Jednotné Rusko, jejímž lídrem bude sám Vladimir Putin, má v normálním světě nevídané, ba neuvěřitelné preference, pohybující se kolem 70 %. V této chvíli by se kromě ní do Státní dumy dostali už jen komunisté se 17 %. Pokusná opozice jménem Spravedlivé Rusko a dokonce i Žirinovského liberální demokraté by zůstali před branami parlamentu. Drtivé vítězství je tedy zajištěno, a přesto...

Přesto se zřejmě Putinovi zdá, že předání prezidentského vesla v příštím roce by nemělo být poznamenáno ani stínem pochyb o ruském hospodářském zázraku posledních let, za jehož hlavního garanta Vladimír Vladimirovič skromně považuje sebe sama. To proto museli výrobci a velkoprodejci potravinářského zboží "dobrovolně" vytvořit pro ony "sociálně citlivé potraviny" cenový strop. Závěrem jen dodejme, že moratorium má platit do konce ledna příštího roku, ale může být prodlouženo. S ohledem na březnové prezidentské volby nejspíš prodlouženo bude.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio