Rybí salát podle knihy Jak se vaří U Šroubka

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistovali v zajímavé kuchařské knize z počátku 20. století a našli recept na rybí salát, jak se připravoval v Grandhotelu Šroubek.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové knize:

Hlavy a zbytky ryb uvaří se ve slané vodě, do níž se přidá kousek cibule, trochu octa, několik pepřů a něco nového koření. Po uvaření nechá se vystydnout, načež se maso od kostí obere a na malé kousky nakrájí.

Uvařené oloupané brambory, 1 okurka, 1 jablko, 1-2 dvě podle množství salátu tvrdá vejce a 1 očištěný slaneček rozkrájí se na drobné kostičky. Francouzská majonéza, do které přidá se trochu francouzské hořčice a tlučeného pepře, se osolí, octem a citrónovou šťávou rozředí, načež se veškeré výše uvedené přípravky, do kterých se ještě několik kaprlat přimísí s majonézou, řádně promíchají.

Při podávání dekoruje se salát majonézou, okurkou, a humrem.