Šachová diplomacie v praxi...

31. březen 2008

...tak by se dal nejsnáze pojmenovat bleskový výpad v kasparovském stylu z rakouského Lince na jihočeskou Hlubokou. Starosta tohoto půvabného turisticky vyhledávaného městečka se slavným zámkem a zároveň senátor za ODS Tomáš Jirsa se o Kasparovově turné u jižní sousedů dověděl, slovo dalo slovo a po sedmi letech jsme tu zřejmě nejznámějšího ruského opozičního politika současnosti najednou měli.

Na Hlubokou se sjeli reprezentanti všech důležitých českých médií a jak si poté posteskli kolegové sportovní novináři, o šachy v debatě s elegantním, živým, mladistvě vyhlížejícím prošedivělým mužem, alespoň mimo simultánku, rozhodně příliš nešlo. A tak si názory na důležité problémy předveďme alespoň v krátkém sestřihu. Jak hodnotí například současný ústřední mocenský tandem Putin-Medvěděv?

Tr. 2 - originál, stahovat Pokud jde o politickou budoucnost pana Medveděva a Putinova vlivu, mám někdy obavu, zda ti to dva politici sami vůbec rozumějí podstatě svého podivného souručenství. Myslím ale, že rozhodnutí nechat 2. března zvolit jako prezidentského nástupce Dmitrije Medveděva bylo diktováno nejvyšší prioritou vrcholné ruské politiky, a tou je kontinuita moci.

Libor: České novináře zajímal samozřejmě i názor Garri Kasparova na nového prvního muže Ruské federace osobně. Mnohá ruská i světová média ho přece inzerují jako největšího kremelského liberála. S tím ovšem Kasparov nesouhlasí.

Tr. 3, stahovat

První měsíce takzvané Medvěděvovy vlády byly poznamenány masivními útoky proti opozici. Poprvé za mnoho let se tak stalo, že opoziční politické akty byly najednou označeny za trestný čin. Je samozřejmě otázka, zda je to stav jen dočasný nebo zda jde o trvalou změnu politického klimatu v Rusku To se teprve uvidí. Já to každopádně vidím tak, že Putin by chtěl vládnout jako Stalin a k tomu si žít jako Abramovič.

Předáka jiného Ruska jsme se přirozeně zeptali i na to, o čem si povídal s českým prezidentem. Podle Kasparova si s ním chtěl Václav Klaus vyměnit názory na ruské domácí problémy a slyšet i to, co si pan Kasparov myslí o zahraniční politice Putinova režimu včetně otázky radaru v Čechách a antiraket v Polsku.

Tr 4, stahovat Z mého pohledu, a myslím si, že je to názor většiny těch, co mě v Rusku podporují, je tato záležitost z hlediska bezpečnosti Ruska jednoduše irelevantní. Z tohoto pohledu je mnohem citlivější vstup Ukrajiny a Gruzie do Severoatlantické aliance. Radar v Česku a antirakety v Polsku žádné skutečné nebezpečí neznamenají.

Padl přirozeně i dotaz, jak funguje zkušenost dlouholetého vrcholného světového šachisty v nové, už tři roky ryze politické roli.

Tr. 6, stahovat Pro mě je hlavní šachistickou zkušeností schopnost analyzovat své vlastní chyby, tedy umět se zorientovat v tom, proč jsem dospěl k tomu či onomu rozhodnutí. Vždy jsem uměl hodnotit své možnosti objektivně. Když vidím, že mé vyhlídky nejsou dobré, řeknu si, že je třeba se bránit a ne se vrhat do útoku. Myslím, že tyto sportovní zkušenosti mi velmi pomohly i při budování nové ruské politické opozice. Bez ohledu na veškeré snahy Kremlu naše hnutí Jiné Rusko existuje a pokračuje ve své činnosti.

V šachové simultánce, která trvala téměř šest hodin, Garri Kasparov neprohrál ani na jedné šachovnici. V ruské politice to má o mnoho těžší, ale jak z jeho upřímných úvah vyplynulo, je si svého místa v ní a svých současných limitů dobře vědom. Ví, že zatím nemá žádné reálné šance na to, aby se i s Jiným Ruskem nějak výrazněji prosadil. Stejně dobře ale ví, že relevantní opozici ve své zemi musí při životě udržet za každou cenu. Jeho odhodlání je vskutku úctyhodné. Na šachovnici vždy prokazoval srdce bojovníka, a to si, zdá se, přináší i do politických zápasů, byť se zdají předem ztracené.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio