Schůzka G-8 se letos uskuteční na japonské Okinawě

28. listopad 2000

Představitelé skupiny G-8, kterou tvoří sedm nesilnějších průmyslově vyspělých zemí světa a Rusko, se tentokrát sejdou na ostrově, jehož krvavá historie zůstává dosud v živé paměti místních lidí a ani dnes nemůže být zapomenuta.

Třetina obyvatel Okinawy přišla o život v závěrečné a nesmírně brutální bitvě 2. světové války, jejíž výsledek všem dodnes názorně připomínají početné americké vojenské základny rozmístěné na tomto ostrově.

Vzhledem k těsné blízkosti Koreje a Číny je na Okinawě soustředěna většina amerických vojsk, které zůstávají v této části světa trvale od roku 1945, kdy se Japonsko vzdalo ve válce se Spojenými státy. Americké vojenské základny dnes zabírají asi 11 procent území tohoto ostrova.

Vztahy mezi americkými vojáky a místními lidmi zůstávají napjaté, přestože ústřední vláda v Tokiu se upřímně snaží udržovat s Washingtonem co nejlepší styky na oficiální úrovni. Obyvatelé Okinawy prý doufají, že nadcházející summit skupiny G-8 alespoň znovu připomene světu jejich „nespravedlivý“ úděl.

Americký prezident Bill Clinton, který se schůzky nejvyšších představitelů skupiny G-8 zúčastní letos naposledy před definitivním odchodem z úřadu, bude zřejmě muset obhajovat některé sporné body své zahraniční politiky.

Předmětem kritiky se pravděpodobně stane americký plán na vybudování nové protiraketové obrany. Lze očekávat, že námitky k němu vyjádří nejen Rusko, ale i někteří západní spojenci, kteří se obávají, že budování tak zvaného „obranného štítu“ proti raketovému útoku nad Severní Amerikou by mohlo vést k novým celosvětovým závodům ve zbrojení.

V popředí pozornosti bude skoro jistě též složité jednání o míru na Blízkém Východě. Prezident Clinton nejspíše v Okinawě vyzve ostatní členy skupiny G8, aby všichni podle svých možností finančně přispěli na zajišťování mírové dohody mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy.

Spojené státy se přitom spoléhají zvláště na Evropskou unii a na Japonsko, které už vícekrát v minulosti podporovaly jednotlivé aspekty mírového úsilí na Blízkém Východě, a věří, že budou i nyní ochotny v této politice pokračovat.

Neméně důležitým námětem nadcházejícího summitu skupiny G8 zůstává situace na Balkáně a úsilí o její stabilizaci. Americký prezident Bill Clinton a ostatní účastníci schůzky v japonské Okinawě budou zřejmě naléhat na ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby se postavil proti výhrůžkám Slobodana Miloševiče vůči Černé Hoře.

„Je to zkouška pro Putina a pro Rusko, zda si uvědomuje, co je skutečně v jeho zájmu. Že stejně jako pro všechny ostatní státy v Evropě je v jeho zájmu vyřešit tento problém,“ poznamenal k tomu poradce amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Jim Steinberg.

Boj proti chudobě a pomoc rozvojovým zemím budou zřejmě opět tématy diskuse, kromě globalizace, rozvoje celosvětové informační technologie a mnoha dalších věcí, které mohou nějak ovlivnit zástupci největších průmyslově vyspělých zemí světa.

Spustit audio