Šedesátá sedmá schůze Poslanecké sněmovny

3. únor 2010

Těžko říct, jak dlouho bude ještě pokračovat šedesátá sedmá schůze Poslanecké sněmovny. Zatím byl projednán minimální počet bodů pro zřetelné obstrukce pravicových poslanců, kteří chtějí zabránit těm levicovým ve schválení všech bodů, které by jakkoli zvyšovaly už tak vysoký schodek státního rozpočtu.

Protože je ale možné přijmout usnesení, aby každý poslanec směl vystoupit jen dvakrát a to nejdéle po dobu deseti minut, ke schválení sněmovnou nakonec stejně asi dojde, jen není jasné, kdy.

A o jaké návrhy zákonů či novel zákonů se jedná? O vrácení mateřské na loňskou úroveň, opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci, mimořádný přídavek k důchodům, zrušení stropů zdravotního a sociálního pojištění, zrušení zdravotnických regulačních poplatků, novomanželské půjčky a případně ještě jiné návrhy zákonů, které poslanecký klub ODS a zřejmě i TOP 09, uznají za vhodné, aby nespatřily, alespoň co nejdéle, světlo světa.

Protože - jak z povahy věci vyplývá - je osud zmíněných norem stejně asi zpečetěn a bude o nich v mediích jistě zevrubně referováno, věnujme se návrhům několika občanských zákonů, které by měla Poslanecká sněmovna na současné schůzi také projednávat. Pokud si tedy poslanci uprostřed schůze neřeknou, že se už dost naschůzovali a naobstruovali a jednání nepřeruší.

Zcela novou a - podle mého názoru - potřebnou normou je navrhovaný zákon o lobbingu. Jenže jak už to v Poslanecké sněmovně bývá: sociální demokraté navrhnou zákon, který je potřebný, pravici se zdá málo pravicový a tak ho raději neschválí. V současné rozhádané sněmovně to funguje samozřejmě přesně i naopak. Tentokrát ovšem nebude asi mít ODS a TOP 09 dost sil, tedy hlasů ve sněmovně na to, aby návrh zákona neprošel.

Nuže, jak říká Důvodová zpráva z návrhu poslaneckého zákona, cituji: lobbing, neboli působení na představitele státní moci s cílem ovlivnit jejich rozhodování, je v České republice každodenní praxí, konec citátu. Děje se tak v Parlamentu i v krajských a obecních zastupitelstvech a je to praxe naprosto legitimní. Proto bude nyní, což dosud nebylo, povinností lobbistů se řádně registrovat; povinnost evidovat své kontakty s lobbisty budou mít i veřejní funkcionáři, což dosud také nebylo. Za porušování povinností lobbistů hrozí pokuty, případně i zákaz činnosti od pověřeného úřadu, za porušování povinností veřejných funkcionářů hrozí postihy podle zákona o střetu zájmů. Důvodová zpráva nás také správně upozorňuje, že lobbing sebou může nést rizika korupce a klientelismu. To je jistě pravda a lze mít i pochopení pro slova Mirka Topolánka, cituji z Respektu, že zákony o střetu zájmů i zákony proti lobbingu, tak jak jsou napsány, víceméně korupci legalizují, konec citátu. Samozřejmě si lze snadno představit, jak i evidovaný lobbista si s evidovaným poslancem snadno dohodnou, kolik peněz poslanec dostane za uzákonění požadavků lobbisty, nebo za vítězství lobbistovy zakázky ve výběrovém řízení. Ale návrh zákona o lobbingu je jen na začátku, je možné vyvinout energii na neschválení normy, ale i špatný návrh zákona je možno zdokonalit věcnými a erudovanými pozměňovacími návrhy.

Další normou, zajímající občany, je vládní návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek, jež je, spíše než revolučním počinem, aktualizací předchozího právního i věcného stavu a zároveň zohledněním práva Evropské unie. K nejdůležitějším změnám patří zvýšení pravomoci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Svrchovaně důležitým návrhem, o němž se již mnoho týdnů diskutuje, je, rovněž poslanecký návrh zákona na zrušení listinných akcií na majitele. Ty jsou totiž vždy převoditelné a práva vykonává ten, kdo akcie předloží. Motivem předkládaného návrhu zákona je snaha zvýšit transparentnost akcionářské struktury a zabránit zneužívání listinných akcií na anonymního majitele a možné korupci.

Občansky důležité jsou i oba poslanecké návrhy na omezení hazardu v loteriích a jiných hrách. Jinými hrami se rozumí zejména hrací automaty a videoloterní terminály v obcích. Jednu novelu podávají lidovečtí poslanci, druhou poslanci sociálně demokratičtí a komunističtí. Konkrétnější se zdá být novela lidovecká, i když obě navrhují rozšíření práv obcí hazard regulovat. Lidovečtí poslanci navrhují i zpoplatnění za povolení hracího přístroje a to jak poplatkem správním, tak místním. Obě novely zdůrazňují známou smutnou skutečnost, že Česká republika je na jednom z předních míst na světě v počtu heren na hlavu. Doufejme jen, že v atmosféře stranické řevnivosti dojde i na všechny občanské, nejen v tomto příspěvku zmíněné, normy.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio