Sen noci svatojánské

3. srpen 2023

Rudolfinum ve snu

Na jaře jsme se v pražském Rudolfinu ocitli hned dvakrát ve snu. Ptáte se, jak je to možné? Vrátili jsme se ke skladbě Václava Trojana k filmu Sen noci svatojanské. Zpívat v pražském Rudolfinu je sen každého českého zpěváka a my měli to štěstí, že se nám to povedlo už v našich uměleckých začátcích.

Ještě před covidem jsme stihli se Symfonickým orchestrem Českého natočit nahrávku této skladby, která vyšla v rozhlasovém vydavatelství Radioservis na CD a získala ocenění Anděl.

A nakonec, po několika odkladech, se letos na jaře konala obnovená premiéra světoznámého loutkového filmu Jiřího Trnky Sen noci svatojanské, který byl restaurován Národním filmovým archivem a promítal se s živou hudbou.

Hudba Václava Trojana je opravdu snová a nadčasová. K naší velké radosti je tam i krásný part pro dětský pěvecký sbor. Sbor zpíval z empory pražského Rudolfina. Velmi pozorně jsme sledovali gesta dirigenta Jana Kučery v potemnělém sále, neboť kvůli promítání filmu byla opravdu tma, na pódiu svítily muzikantům jen malé lampičky. Vypravěčem byl pan Miroslav Táborský a sóla zpívali Patricie Kučerová a Daniel Matoušek.

Další zvláštností byla veřejná generálka s vyprodaným sálem, takže jsme vlastně měli dvojitý koncert, a tím pádem dvojitý zážitek po dlouhých týdnech zkoušení a příprav. Večer bylo Rudolfinum plné dětí různého věku, takže jsme měli v hledišti plno vrstevníků a možná se někdo inspiroval a přijde na konkurz do našeho sboru.

Závěrečný potlesk byl velký a dlouhý, yl to pro nás opravdu nevšední zážitek. Paní sbormistryně Věra Hrdinková byla při děkovačce dojatá a zářila štěstím.

Dárkem a poděkováním za spolupráci bylo pro nás od pana dirigenta Jana Kučery pozvání účinkovat na dalším koncertě. Už v září vystoupíme s orchestrem FOK hl. m. Prahy v Obecním domě na koncertě k začátku školního roku. Děkujeme.

Spustit audio