Silnice I/14 u Dobrušky zůstává po vážné dopravní nehodě z minulého týdne stále neprůjezdná

7. listopad 2023 08:11

Silnice I/14 u Dobrušky na Rychnovsku je po vážné dopravní nehodě z minulého týdne stále uzavřená. Z cisterny polského kamiónu vytekly zhruba čtyři kubíky fenolformaldehydové pryskyřice. Specializovaná firma Dekonta, která si převzala místo nehody už na konci minulého týdne, na místě dál pracuje. Informace tam zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Tady se skutečně intenzivně pracuje, střídají se tu cisterny společnosti Dekonta, jsou tu bagry, velké hasičské auto a další těžká technika. V okolí místa nehody jsou vidět i pařezy po stromech, které bylo nutné pokácet.

Čtěte také

Dále tu jsou vidět natažené hasičské hadice, běží generátor elektřiny, která je také k některým pracím zapotřebí. Že sanace tohoto místa nebude trvat jen chvíli svědčí i to, že je zde umístěna také stavební buňka s mobilní toaletou.

Jinak silnice je uzavřena už od Dobrušky, ale například obyvatelé obce Běstviny se i přes zákazové značky domů dostat mohou. Každopádně místo je stále neprůjezdné. I když se objevovaly informace, že by snad už mohla být komunikace průjezdná aspoň kyvadlově.

Co se bude na místě dít dál?
Je potřeby vytěžit ještě zbytky zasažené zeminy, pak poslat vzorky na rozbor a pokud budou v pořádku, zase pak na místo navézt zeminu novou a uvést okolí nehody do původního stavu. Tedy - do úplně původního to nebude, protože bylo potřeba pokácet a spálit zasažené stromy, po kterých tu zůstaly jen pařezy.

Práce je tu ještě poměrně dost a úterní kontrolní den za účasti například zástupců města Dobruška nebo Povodí Labe rozhodne o tom, co se bude dít dál.

Čtěte také

Dá se odhadnout, kdy bude úsek aspoň částečně průjezdný?
Podle aktuálních informací od zástupců společnosti Dekonta to nebude do konce týdne, teď není zprovoznění ani jedním pruhem reálné - což se ostatně dá potvrdit i přímo z místa, neumím si představit, že by místem momentálně šlo projíždět.

Část vozovky by snad mohla být průjezdná příští týden, do plného provozu se ale silnice I/14 u Běstvin hned tak nevrátí. Zástupci firmy Dekonta to odhadují na dva týdny.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související