Silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich zůstává dál v omezeném režimu předčasného užívání

15. listopad 2023 07:55

Přes hřeben Orlických hor se bude po silnici pod Šerlichem dál jezdit jen omezenou rychlostí. Několik měsíců opravovaná silnice z Deštného je od října otevřená pouze v režimu předběžného užívání. Řidiči si například stěžují, že je užší než před opravou a v zimě nebude bezpečná. Královéhradecký kraj stavbu zatím nepřevzal a posunul i termín jejího slavnostního otevření.

Čtěte také

„Protože stavba ještě není dokončena. Vidíte sami, že dokončovací práce tady dosud probíhají. Rozšiřuje se v některých částech vozovka o takzvané odstavné, výhybné plochy. A dokud tyto práce nejsou ukončeny, tak žádné slavnostní otevření nebude,“ říkal hejtman Martin Červíček z ODS poté, co si pěšky prošel celý čtyřkilometrový úsek silnice až na Šerlich.

Hotovo sice není, ale nejčastěji se opakující připomínka - že je silnice užší než před opravou - je omyl. „Rekonstrukce proběhla podle projektu. Ten projekt počítá s tím, že silnice je širší než původně byla. Ale samozřejmě, jsme v horách a jsou tu také zimní podmínky. Takže se bavíme o tom, jakým způsobem ještě z hlediska bezpečnosti připravit plochy kolem silnice, aby umožňovaly vyhýbání velkých vozidel.

Čtěte také

To, že silnice užší není, musel hejtman opakovat už nesčíslněkrát a i na kontrole přímo na Šerlichu padala tato otázka znovu a znovu. „Teď, když to kontrolujeme na místě a slyšel jsem některá ta šetření, tak komunikace je v některých místech dokonce o 20 až 40 centimetrů širší než byla původně projektově.

Že se autobus s autem v minulých dnech ale třeba nevyhnul, se stát mohlo, připustil hejtman. „Byla zde místa, zejména kvůli dokončovacím pracím, která v tu chvíli neumožnila úplně hladký průjezd. Ale není to nic proti tomu, co zde bylo v předchozím období. A ještě jednou, minimálně 14 dní tady budou ještě probíhat dokončovací práce. Aby nenastalo ani to, že by vozidla případně nemohla vedle sebe projet.

Silnice na Šerlich zůstává dál v provizoriu. Kraj stavbu zatím nepřevzal

Stavební firmy tedy budou dál na vozovce pracovat, a to ještě několik týdnů.

Čtěte také

„Krajnice budou ještě zpevněny z kamene a do betonu. A vytipovali jsme ještě další plochy, kde je možné je zpevnit ze štěrkodrti, abychom umožnili lepší najetí do zatáček pro větší vozidla, vysvětluje Jiří Koutník z Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Opravený úsek zůstává v předčasném užívání, tedy v jakémsi zkušebním provozu. Do konce listopadu by mohlo být hotovo.

„Zatím jsou klimatické podmínky vyhovující. Ale samozřejmě, je to práce s betonem, takže nesmí mrznout. Zatím podle předpovědi počasí to vypadá, že se všechno stihne za dobrých klimatických podmínek, věří Jiří Koutník.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související