Skalka v pozdním létě

29. srpen 2005

Je doba dovolených, jsme v užším kontaktu s přírodou a milovníci zahrádek a skalek na svých cestách objevují kytičky a rostliny, které na svým zahrádkách nemají. Má cenu je sbírat?

Řada obdivovatelů přírody bohužel neodolá touze vyrýpnout některé rostliny z přírody a zasadit si je doma do své skalky. Při tom si tito zahrádkáři neuvědomují, že většina rostlin v přírodě je chráněna zákonem, a to i tam, kde to není přímo v chráněné oblasti. Lépe je vypěstovat si skalničky ze semen, protože semenáčky snáze snesou změnu prostředí, kdežto přenášené mateční rostliny zpravidla hynou. Některé rostliny, vhodné pro skalku, mají kůlové kořeny, některé jsou suchomilné, jiné vlhkomilné, další ztrácejí brzo klíčivost (hlaváček jarní, koniklec apod.)

Nejvhodněji a nejpřirozeněji se skalničky množí výsevem semen. Semena si můžeme sami nasbírat a vysít, je to ovšem dlouhodobější záležitost, ale získáme tím mnohem silnější a odolnější rostliny. Vhodná doba k vysévání skalniček je podzim nebo předjaří. Semena vyséváme zpravidla do výsevných truhlíčků a sadbu udržujeme přiměřeně vlhkou, bez plevele. Sadbu můžeme chránit pletivem. Vhodná zemina je drnovka s příměsí písku, rašelina, případně agroperlit. Semena sejeme řídce a označíme si je názvy toho kterého druhu. Semena, která ztrácejí brzy klíčivost, sejeme ihned po dozrání. A dále je tady ještě jedna možnost: semena lze nakoupit ve specializovaných prodejnách nebo na výstavách.

Skalky a skalničky

V létě kvete mnoho skalniček a jen jejich výčet by zabral hodně času. Jen namátkou uvádím: ježatec, plesnivka, některé hořce, šuškarda, podzimní ladoňky, vřesy a traviny, podzimní krokusy a drobné chryzantémy.

V současné době a s přicházejícím podzimem se skalka do určité míry zklidní a zviditelní se kameny, které jsou na jaře překryty kvetoucími kobercovými skalničkami. Máme tak možnost změnit úpravu kamenů, hlavně vyměnit ty, které ruší jednotu vzhledu. Je to také nejvhodnější doba k zakládání nové skalky, tzv. miniskalek v korytech nebo skalničkových záhonů. Způsob stavby skalek se s dobou mění, místo dříve preferovaných políček ohraničených kameny je dnes snaha co nejvíc kopírovat přírodu podle odpovídajícího druhu kamenů.

Spustit audio