Skutečným lídrem čtyřkoalice je Cyril Svoboda

29. leden 2002

Mnoho povyku pro nic, chtělo by se říci s klasikem při pohledu na vyřešení nejnovější čtyřkoaliční krize. Tu vyvolal požadavek KDU-ČSL, aby Občanská demokratická aliance urychleně vyřešila problém se splácením, nebo přesněji řečeno nesplácením, svého dluhu.

Kvůli tomu hrozilo, že na kandidátkách do voleb do Poslanecké sněmovny budou lidé z aliance chybět. V novinách se objevovaly titulky o krizi ve čtyřkoalici a o jejím možném rozpadu.

Podobné prognózy se nenaplnily. V pondělí zavládl smír zbraní a vše nasvědčuje tomu, že na jednotné kandidátce půjdou do voleb spolu s lidovci a Unií svobody - DEU také politici z Občanské demokratické aliance. Svědčí o tom alespoň podpis dohody, kterou představitelé čtyřkoalice zveřejnili na tiskové konferenci. Tam se pod jedním z bodů prohlášení skrývá závazek zachovat dosavadní podobu kandidátek.

Kromě této pasáže obsahuje dokument také odstavce týkající se zmiňovaného dluhu aliance. Po důkladném přečtení člověk zjistí, že jeho splácení není o moc jasnější, než před několika týdny. Hlavní posun je v tom, že se ODA zavazuje platit ročně minimálně pět milionů korun a že by se dluhu měla zbavit zhruba za čtrnáct let. Dosavadní splátky údajně nepokrývaly ani úroky a vymazání pohledávky by prý takovýmto tempem trvalo více než sto let. Takže aliance by měla svého věřitele uspokojit zhruba desetkrát rychleji. Samozřejmě pokud bude mít z čeho.

V současné době její představitelé tvrdí, že platí maximum, co mohou. Kde by najednou měla ODA vzít výrazně více peněz, to se veřejnost nedozvěděla. Buďto jde o kalkul s výrazným volebním úspěchem, který by jí mohl přihrát nějaký ten milion do stranické pokladny navíc. Nebo by jí peníze musel někdo půjčovat, případně stranu sponzorovat. Kdo by to v budoucnosti mohl být a co by za případnou pomoc požadoval, o tom nepadlo ani slovo. Nebo jde pouze o planý slib, který má uklidnit situaci a na který by se mohlo za nějaký ten měsíc stejně zapomenout.

S penězi získanými za volební úspěch už jednou při splácení dluhu aliance počítala. Ve volbách však propadla, předpokládané peníze nezískala, dluh nebyla schopna splácet a důsledky nese do dnešních dní. Pokud tedy čtyřkoalice počítá s tím, že aliance bude hradit ve větší míře dluh z peněz za volby, může zopakovat starou chybu a ODA se může i nadále potýkat s finanční krizí bez šance platit pět milionů ročně.

Také záměr přesunout zbytek pohledávky na nadaci a té dluh postupně hradit, není po víkendové dohodě čtyřkoalice o nic jasnější. Jedinou jistotou je, že nepůjde o původně zamýšlenou nadaci, v jejíž správní radě působili lidé spjatí s aliancí. Kdo nakonec převezme od České pojišťovny závazek ODA není oficiálně známo.

Sečteno a podtrženo. Krize uvnitř čtyřkoalice vyvolaná požadavkem průhledně a co nejrychleji sprovodit ze světa dluh aliance vyústila v oficiální tvrzení, že závazek ODA vůči České pojišťovně bude uspokojivě vyřešen. Ve skutečnosti způsob splácení dluhu není o moc jasnější, než na začátku krize. Z tohoto úhlu pohledu její vyvolání nemělo smysl. Tím spíš, že podle nejnovějších výsledků volebních preferencí ztratila čtyřkoalice během posledních týdnů několik procent.

Přesto může být jeden ze čtyřkoaličních politiků s průběhem sporu spokojen. Podařilo se mu během krize zaujmout vůdčí pozici ve čtyřkoalici a odsunout jejího lídra Karla Kühnla do pozadí. Jde o šéfa lidovců Cyrila Svobodu, který si při sporech o dluh aliance mohl otestovat, jak silnou má pozici.

Ukázalo se , že převzal v rámci čtyřkoalice dirigentskou taktovku a že to bude on, kdo bude nejvýrazněji ovlivňovat chování čtyřkoalice před volbami a patrně také po nich při vyjednávání o podobě budoucí vládní koalice. Ostatně už v těchto dnech ochotně odpovídá novinářům na otázku, zda je připraven stát se premiérem. Přitom ještě před několika týdny se automaticky počítalo s tím, že kandidátem na předsedu vlády bude její lídr Karel Kühnl.

ČRo 6 / RSE

29. ledna 2001

Napište nám: rse@cro.cz

Spustit audio