SOČR podruhé na Pražském jaru – s Ondrejem Lenárdem

30. květen 2012

Slavnostní a působivou atmosféru můžeme očekávat od festivalového koncertu, na němž v sobotu 2. června provede SOČR se svým šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem Requiem Antonína Dvořáka. Sóla přednesou Pavla Vykopalová, Kateřina Jalovcová, Aleš Briscein a Zdeněk Plech, dále zazpívá Pražský filharmonický sbor (sbormistr Lukáš Vasilek).

Předposlední koncert 67. Pražského jara byl dramaturgií festivalu původně koncipován jako oficiální a slavnostní rozloučení někdejšího šéfdirigenta SOČRu Vladimíra Válka s jeho osudovým tělesem, jež dokázal zformovat v orchestr mimořádných kvalit. Bohužel, vzhledem k nezbytnému operačnímu zákroku musel pan dirigent na řízení koncertu s lítostí rezignovat a sám doporučil, aby ho zastoupil současný šéf SOČRu.

Ondrej Lenárd se netají nadšením ze spolupráce s rozhlasovými symfoniky i vědomou návazností na Vladimíra Válka. Takto se vyjádřil před svým nástupem do Prahy vloni na jaře: „Já jen přebírám štafetu. Přebírám vlajku po někom, kdo tady odvedl obrovský kus práce, po panu dirigentovi Válkovi, mém příteli. Nic jiného! SOČR považuji za jeden z nejlepších orchestrů. Úžasně zabírá, má ohromný potenciál, vynikající kvalitu, techniku jednotlivých hráčů. Pracovat s takovým tělesem, které, jak mi muzikanti někdy říkáme, hraje jako šest dieseláků, je pro dirigenta obrovským štěstím.“

Záznam koncertu nabídne ČRo 3 – Vltava v úterý 12. června od 20 hodin.


DALŠÍ KONCERT ROZHLASOVÝCH SYMFONIKŮ

pátek 8. června, závěrečný večer 37. Janáčkova máje, Dům kultury města Ostrava,
dirigent Zdeněk Mácal, Sophia Jaffé – housle,
program: Smetana, Čajkovskij, Musorgskij

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace