Speciální batoh pro záchranáře začali používat hasiči v Královéhradeckém kraji. Jeho vývoj trval rok

26. leden 2024 08:27

Hasiči v Královéhradeckém kraji začínají používat speciální batohy. Jsou určené pro ty záchranáře, kteří si do náročného terénu s sebou nesou například pilu a další potřebné vybavení. Že něco podobného potřebují, zjistili hasiči při likvidaci požáru v těžko přístupném terénu Národního parku České Švýcarsko. 

Unikátní batoh pro pilaře si hasiči sami navrhli, jeho vývoj trval rok. Podrobnosti k jeho vzniku nám řekne mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Proč hasičům nestačí běžné vybavení, které měli k dispozici?

Čtěte také

O hasičích je známo, že si dokáží poradit v každé situaci. Takže si poradili i při velkém požáru v Českém Švýcarsku. Ale samozřejmě hned, jak se mí kolegové hasiči vrátili zpátky, tak začali uvažovat, jak by tu svoji práci mohli posunout dál a vytvořili si možná i tak trochu bezpečnější podmínky.

Protože se skutečně představte, jak se tam v lesích nad Hřenskem pohybovali hasiči v soutěskách, přelézali popadané kmeny stromů, pohybovali se ve velmi prudkém kopci, kde samozřejmě museli provádět kácení nebezpečných stromů. A v tu chvíli si řekli, že by potřebovali něco takového. Jen aby se na místo dostali, potřebovali volné ruce.

Do té doby nosili všechno v rukou. A samozřejmě, pokud mají fungovat po nějakou delší dobu, několik hodin v místě zásahu v těžko přístupném terénu, je třeba, aby k tomu měli odpovídající vybavení.

Jak nově vyvinutý speciální batoh vypadá? A jak se změnil od původního prototypu, který vaši kolegové poprvé vyzkoušeli před rokem?

Čtěte také

Můžete si představit krosnu s kovovým slitinovým rámem, ale není to klasický textilní batoh, jaké známe. Tento je vyrobený z PVC plachtoviny, to znamená, že je odolný i v nepříznivých podmínkách. Můžeme ho třeba položit do bahna, do nějakého špinavého terénu, batoh je naprosto omyvatelný a je velmi variabilní.

Je na něm spousta kapes, které se postupně přidávaly na základě toho, jak si zkoušeli první prototyp. To byl opravdu jen čistě rám s jednou velkou kapsou. Následně se připojovaly další kapsy, aby se tam daly umístit nejen kanystry s PHM a olejem, ale i další technické prostředky. Kdyby se třeba přetrhl řetěz na pile, kácecí klíny a takové věci, které k práci v náročném terénu potřebují.

Speciálních batohů je zatím deset, k dispozici je mají hasiči v Královéhradeckém kraji. Plánuje se jejich využití v jiných částech republiky?

Čtěte také

My bychom byli určitě rádi, protože to považujeme za velmi užitečného pomocníka. Mí kolegové hasiči si s tím dali docela velkou práci, aby to v uvozovkách vyladili do finální podoby. A pokud by si chtěly některé další sbory podobný batoh objednat, tak my jsme samozřejmě dispozici s tím, že jim můžeme ukázat, jak to vše funguje.

Kolegové mají i pravidelná republiková setkání instruktorů obsluhy řetězových motorových pil, takže tam si o tom jistě také povídají. Už máme pozitivní ohlasy z celé republiky, že by to pro další záchranáře skutečně byl šikovný pomocník. Takže budeme jedině rádi, když se speciální batoh rozšíří i do ostatních sborů.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související