Startuje projekt mujRozhlas

9. prosinec 2019

Český rozhlas spustil projekt mujRozhlas, který tvoří třetí pilíř jeho internetové strategie. Poskytne publiku živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou přímo pro on-line prostředí. Hlavním cílem projektu je zvýšení on demand poslechovosti audio obsahu Českého rozhlasu na internetu, oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací.

„Po dvou letech intenzivní práce a úsilí spustíme projekt, který nemá v rámci České republiky obdoby. Je součástí dlouhodobé strategie digitalizace obsahu a nabídne veškeré audio služby Českého rozhlasu na jednom místě,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

První audio archiv pod názvem Rádio na přání byl zprovozněn v roce 2004 a jeho následné služby byly v obdobném charakteru provozovány po celou dobu jako součást prvního pilíře rozhlas.cz. V roce 2004 také vznikla první verze aplikace iRadio a následující rok také podcasty s možností poslechu vybraných pořadů u třetích stran.

Generální ředitel René Zavoral představuje projekt mujRozhlas

„Projekt mujRozhlas nám svým startem otevírá možnosti, jak budovat a rozvíjet audio služby na jednom místě. Spuštěním služby práce nekončí, naopak bude nastartována kontinuální práce, kdy budeme postupně uvolňovat připravované technologie a funkcionality pro mobilní aplikaci a webové stránky a rozšiřovat nabídku obsahu“ uvedl ředitel Nových médií Jiří Malina.

Audioportál mujRozhlas nabídne živé vysílání včetně timeshiftu, záznamy odvysílaných pořadů, nové obsahové formáty vyrobené speciálně pro on-line distribuci a také speciality z archivu Českého rozhlasu. Bude jej možné stáhnout jako aplikaci do mobilu nebo používat na počítači v internetovém prohlížeči, který poběží také v responzivním designu pro mobilní zařízení.

Ředitel Nových médií Jiří Malina představuje projekt mujRozhlas

Do konce ledna by měl mujRozhlas také plně nahradit současnou aplikaci iRadio a starý audio archiv, který je součástí stránky hledani.rozhlas.cz. Nasazování služby bude postupné, aby se mohli stávající uživatelé sžít s novým prostředím a navyknout na nové služby. Tento postup je tradiční pro nasazení projektů do velkých ekosystémů, kterým jsou současné internetové služby Českého rozhlasu. Jen pro představu, za měsíc říjen navštívilo rozhlas.cz přes 1,5 mil. a iROZHLAS.cz přes 1,2 mil. reálných uživatelů.

Díky aplikaci mujRozhlas bude možné od jejího startu:

  • Přehrávat živé vysílání všech stanic Českého rozhlasu včetně zpětného poslechu tzv. timeshift.
  • Poslouchat pořady tříděné dle témat včetně obsahu pro děti a výběru zajímavostí z archivu Českého rozhlasu.
  • Poslouchat exkluzivní obsah připravený pro mujRozhlas.
  • Poslouchat pořady a podcasty online i offline pro situace, kdy nemáte připojení na internet.
  • Nastavovat si aplikaci dle svých potřeb včetně struktury hlavní stránky nebo přepínat na noční či denní režim.
  • Využít registraci pro web i aplikaci a uchovávat si informace o oblíbených pořadech a další informace.

Spuštění projektu je součástí první etapy, ve které je cílem zprovoznit některé vytyčené segmenty jako automatické zpracování vysílání, změna workflow publikování a zvýšení produktivity, interaktivní obsahové formáty nebo distribuci do třetích stran jako je HBBTV nebo aplikace partnerů. Následující dvě etapy se zaměří na možnosti komerčních služeb a budování práce s uživatel, tzv. membership. Projekt mujRozhlas je nastaven do roku 2021, kdy by se měl následně začlenit do plného běžného provozu.

Spustit audio