Stavba dálnice a obchvatu obtěžuje obyvatele Rokytna, žádají v obci třicítku

23. květen 2023 08:10

Nelehkou situaci zažívají v těchto dnech obyvatelé Rokytna na Pardubicku. Obec je kvůli aktuálnímu souběhu silničních staveb odříznutá od hlavní přístupové trasy a místním to přináší nemalé dopravní problémy. Například cizí řidiči ignorují objížďky a bez povolení využívají místní komunikace, navíc podle místních na úzkých cestách ohrožují chodce. Obci teď s tím došla trpělivost.

Obec je negativním vlivům velkých silničních staveb vystavená několik posledních let, začalo to stavbou dálnice, teď to pokračuje výstavbou obchvatu a letos přibyla i oprava průtahu obcí. Hlavní trasu v obci ve směru od D35 na Býšť tak zabrali dělníci. Část průtahu je vybagrovaná a mezi kupami zeminy jsou naskládané nové kanalizační trubky.

Zákaz? Projedu

Cesta je tak pro tranzitní dopravu úplně zavřená a místní se do obce dostávají oklikou jen po vedlejších úzkých cestách. Oficiálně je do nich zakázaný vjezd, místní ale můžou projíždět na povolení. Potíže jsou s cizími řidiči.

Čtěte také

Ti ignorují objízdné trasy, zkracují si cestu přes vesnici a tím ohrožují chodce, řekla nezávislá starostka Rokytna Petra Vrbatová: „Nikdo nedbá na to, že tady bydlí občané. Je to velký zážitek projíždět naší obcí. Když chodí maminky s kočárky, s malými dětmi, i školka a škola když prochází obcí, tak je to hodně nebezpečné. Chodci se snaží dbát zvýšené opatrnosti, ale řidiči to nikterak neřeší.“

Pomoci má omezení rychlosti

Podle Vrbatové teď obec požaduje dočasné snížení rychlosti v obci na 30 km v hodině. Policii už žádost poslali a čekají, jak se k tomu postaví. Požadavek na snížení maximální možné rychlosti přislíbil podpořit i Pardubický kraj. Právě kraj u Rokytna buduje obchvat coby přivaděč pro D35 a hejtmanství vnímá, že je dopravní situace v obci složitá.

Hustá doprava bude místním komplikovat život ještě několik měsíců, průtah obcí včetně stavby kanalizace by měl být opravený letos na podzim, dokončení stavby obchvatu je podle kraje v plánu příští rok v létě.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související