Stejný panelák, počet dětí i telefonní číslo. A ve stejný den slaví dva členové Babouků narozeniny

1. prosinec 2022

Dechovkovinky zahájíme rozhlasovou oslavou dvojích šedesátin u Babouků. 29. listopadu si tyto kulatiny připomněli es-klarinetista a bývalý kapelník Petr Shýbal a spolu s ním es-trumpetista Ladislav Pivoňka. Více se o obou jubilantech dozvíte po lidové polce v úpravě Jiřího Drobílka Ta písecká brána. Nahrávka pochází z roku 1995.

Oba čerství šedesátníci na nahrávce již účinkují. Míra shod, které Petr Shýbal a Láďa Pivoňka mají, je neuvěřitelná. Oba sloužili u Posádkové hudby České Budějovice a během vojny se oba oženili. Usadili se v Lišově a než si Petr Shýbal postavil dům, bydleli dokonce v jednom paneláku ve stejném vchodě.

S Babouky hrají od roku 1987. Oba mají tři děti v pořadí kluk, holka, kluk. Oba hrají na es-nástroje. Číslo na pevnou linku měli oba stejné, jen poslední dvě byla prohozená. Oba nosí knír a oba mají přibližně stejně málo vlasů. A trochu černého humoru na závěr – místa posledního odpočinku na lišovském hřbitově budou mít také vedle sebe. Ale na to oba mají – doufejme – ještě dost času. Popřejme tedy oběma jubilantům do muzikantského i osobního života hodně zdaru a vy si vychutnejte jejich muzikantské umění v orchestrální nahrávce valčíku Ladislava Kubeše Byl jednou jeden.

Velmi pestrý doprovodný program připravili ve Strakonicích pro návštěvníky adventních trhů na následující víkend. Na nádvoří strakonického hradu se setkáte se soubory a sbory dětskými, mládežnickými i dospělými. Už v pátek v 15 hodin zahájí program trubači ze ZUŠ Strakonice. A školní dechový orchestr vystoupí o hodinu později. Sobotní a nedělní program začne už v 10 hodin. V sobotu od 14 hodin bude jeho součástí vystoupení Nektarky. Návštěvníkům během tří dnů zazpívá šest pěveckých sborů, vystoupí čtyři folklorní soubory a mnoho menších skupin. Nektarka vás do svých domovských Strakonic pozve trefnou polkou s názvem Švanda dudák. Složil ji Václav Vokál a otextoval Miloš Bárta. Zpívají Jindřiška Novotná a Kamil Vacín.

Rožmitálská Venkovanka se letos milovníkům podmanivé vánoční muziky představí na čtyřech koncertech. Na první vás zveme do Týna nad Vltavou. V místní sokolovně se bude konat ve středu 7. prosince od 15 hodin. Kapela z malebného kraje Jakuba Jana Ryby vás na něj zve písní Egona Waltera s českým textem Bohuslava Nádvorníka Sněží. Zpívají Jana Petýrková a Zdeněk Herman.

Čtěte také

Většina jihočeských dechovek už si letos nezahraje. Ale muzikanti a sólisté Mistříňanky se v prosinci doma moc neohřejí, neboť je od této neděle až do svatého Štěpána čeká 13 vánočních koncertů. Podobně vytížené budou i další věhlasné moravské kapely. Přejme všem hudebníkům i návštěvníkům jejich koncertů, ať se díky krásné hudbě, která se hraje většinou pouze v prosinci, povznesou nad běžné starosti a radostně půjdou vstříc nejkrásnějším svátkům v roce.

Mistříňanka pod vedením Františka Pavluše zahraje v Dechovkovinkách Menuet, jehož autorem byl italský hudební skladatel Luigi Boccherini. Pro dechové obsazení jeho skladbu upravil Zdeněk Novák.

I tentokrát přijde chvíle pro novinku. Poprvé v Dechovkovinkách uslyšíte slovenskou dechovku Vištučanku. Pochází z obce Vištuk v Malokarpatském regionu, kde má také nejvíce koncertů. Její album Krásne časy je již páté, ale zároveň první, které zaslala do Českého rozhlasu České Budějovice. Nahrávky se mi líbily na první poslech. Doufám, že se budou líbit i vám. Vištučanka zahraje titulní píseň Ikova Kopáčika Krásne časy. Zpívají Miroslava a Dominika Kerákovy, Katarína Hrúziková, Alojz Kukumberg a Jozef Mihalkovič.

V závěru pořadu vás pozvu do Žirovnice. 9. prosince se v místní sokolovně od 20 hodin uskuteční poslední letošní dvojkoncert z cyklu Dechovky 21. století. Do Žirovnice zavítají téměř domácí Božejáci a z Moravy přijedou Vracovjáci. A protože Vracovjáky v našem vysílání neslýcháte tak často jako Božejáky, necháme je dnešní Dechovkovinky zakončit valčíkem Jiřího Volfa a Vladimíra Salčáka Vracove, milý Vracove. Zpívají Anna a Lubomír Mrákovi.

Spustit audio

Související