STK musí ukládat fotografie vozidel do systému Ministerstva dopravy. S programem byly problémy

6. leden 2016

Stanice technických kontrol mají problémy s novým online systémem Ministerstva dopravy. Od nového roku musí technici pořizovat fotografie vozidla včetně VIN kódu. Program byl zahlcen daty už v pondělí a komplikace například s uložením fotografií přetrvávaly také v úterý. Zjišťovali jsme, jak celý systém funguje.

„Každý technik má čárkový kód, který před zahájením přiloží k této čtečce a tím se prakticky jeho přiřazením technika objeví tady na monitoru,“ říká vedoucí stanice technické kontroly v Holešovicích Josef Janda a ukazuje mi, jak mají kvůli focení propojený systém s chytrými telefony. „Ono si to načte ten čárkový kód, samo si to zaostří. Potom se objeví třeba Škoda Octavia, a vy se postavíte zepředu a zboku toho vozidla.“

Čtěte také

Technik celkem pořídí šest fotografií, potom se jde podle vedoucího Jandy přesvědčit k monitoru upevněnému na stěně, že jsou všechny snímky v systému uložené. „Tady si přečte jak má vyfocené VIN číslo, jak má vyfocený povinný štítek výrobce, poslední si zkontroluje kilometry,“ říká Janda.

A právě tady včera několikrát nešly údaje vůbec uložit. Technici museli zadávat všechny fotky ručně a kontrola jednoho auta se někdy protáhla až na jednu hodinu. Během naší reportáže se do systému uložily všechny fotky bez problémů. Podle mluvčího Ministerstva dopravy Zdeňka Neusara se technikům z dodavatelské firmy podařilo, oproti úterý, zkrátit výpadky na minimum.

„Dnes je to výrazně lepší, jsou tam v některém z přetížení trochu delší odezvy, ale nejedná se o nějaké minuty, ale třeba místo tří sekund se jedná o pět sekund,“ vysvětluje Neusar. Ministerstvo dopravy chce zavedením nového systému zabránit podvodům, například stáčení tachometrů. Jestli už bude fungovat bez problémů, ukáží další dny ostrého provozu.

Spustit audio