Středoevropský fejeton Luboše Palaty

11. únor 2008

Člověk se musí občas rozhodnout. Není žádné mezi, je buď a nebo. Když jsem před nějakým měsícem šťastně koupil lístky na Davis-cup a celý nadšený jsem to volal svému jedenáctiletému Jakubovi a navíc ještě vymyslel, že z Prahy do Ostravy pojedeme oba poprvé v životě pendolínem, připadal jsem si jako milovaný otec. Což je pro chlapa po čtyřicítce ten nejlepší pocit ze všech pocitů.

Když jsem ale asi před dvěma týdny zjistil, že osmého února v pátek se nejen koná v Ostravě první kolo Davisova poháru, ale také volba českého prezidenta, nepřipadal jsem si jako nadčlověk, ale zcela opačně.

Volba českého prezidenta je přece jen snad s výjimkou voleb parlamentních největší politickou událostí, která se v Česku stane. A to ne za jeden rok, ale rovnou za pět. Když to navíc jsou volby okořeněné tím, že jsou posledními volbami Václava Klause, ať už dopadne, jak chce, tak není o čem mluvit. Václav Klaus není sice postavou zdaleka tak známou a proslavenou, jako Václav Havel, ale přesto je to člověk, který jako jeden z mála českých politiků ve světě známý je. Tedy alespoň ve světě, který má s Českou republikou společnou nějakou tu hranici, nebo aspoň členství v Evropské unii. No a když je to navíc volba tak zajímavá a napínavá, jakou ji udělal česko-americký profesor Jan Švejnar, tak není o čem uvažovat. Je to prostě něco, u čeho by měl člověk být, pokud má ambici o tom informovat čtenáře za českými hranicemi, což je ambice, kterou mám.

Jenže přijděte domů a řekněte svému synovi, který navíc už "zmeromomocnil" svého kamaráda a jeho rodinu, aby jeli taky, že se nikam nejede, všechno se ruší, protože ve Španělském sále zrovna ten den volí prezidenta. A přesunout to také nešlo, neboť každý ví, že z Davis-cupu je nejlepší první den, kdy se hrají dvě dvouhry, zatímco v sobotu se hraje jen čtyřhra a v neděli je to loterie. Buď jsou zbylé dvě dvouhry napínavé a o všechno, nebo se jedna, či dokonce obě hrají už jen tak říkajíc do počtu. Vážil jsem to pár dní, ale nakonec jsem řekl jedem. A tak zatímco se na Pražském Hradě scházeli v pátek po ránu poslanci a senátoři, pendolíno už tiše plulo Polabím. A já jen občas hodil oko na stránky internetu, abych věděl, o co přicházím. Zatímco my jsme projeli celou republiku a vybalovali už svých pár švestek v malém vítkovickém hotelu, v Praze se poslanci a senátoři ještě nedokázali ani dohodnout, jestli budou hlasovat veřejně, či tajně.

Nebylo to jasné dokonce ani ve chvíli, kdy se Tomáš Berdych začal rozehrávat s Belgičanem Kristofem Vliegenem. Seděli jsme v nějaké jedenácté řadě a já už jen pro formu občas vytáhl počítač a mrknul na stránky, jestli se v Praze děje něco, co by stálo za řeč. Nedělo.

Berdych vyřídil Vliegena za necelé dvě hodiny. A bylo to chvílemi tak jednoznačné, že jsem se přistihl při tom, že Belgičanovi fandím. Bylo čemu fandit. Zápas, v kterém byl náš Berdych od počátku viditelně lepší, Belgičan neodchodil, ale bojoval o každý míč. Tenis je krásný v tom, že i když je někdo slabší, tak jemu se může podařit pár hezkých kousků a to je Belgičanovi povedlo. Stejně jako sympaticky ve vyrovnaném posledním setu odvrátil pět mečbolů. Nakonec prohrál.

Na Pražském Hradě se v té době stále ještě neprokopali ani tomu, jak vlastně chtějí volit.

Po Berdychovi, který navíc podepsal Kubovi čepici, takže můj malý byl v sedmém nebi, přišel na kurt Radek Štěpánek. Jeho zápas proti Belgičanovi Darcisovi měl být stejně jednoznačnou záležitostí. Nebyl a to ne proto, že by Štěpánek hrál špatně. Hrál skvěle, ale skvěle hrál i Steve Darcis. Byly to tři sety krásného tenisu, plného napětí, s úžasným koncem a Štepánek vyhrál srdcem, se štěstím. A několik tisíc lidí ve stoje dlouhé minuty aplaudovalo oprávně. Nejen Štěpánkovi, ale i jeho soupeři.

Mezitím se poslanci a senátoři aspoň dohodli jak budou volit. Když jsme dorazili z haly tramvají na hotel, stihl jsem v televizi aspoň posledních pár minut přenosu v závěru druhého kola první volby. Těch deset minut zmatečných projevů, střídaných záběry skelného Václava Klause a znaveného Jana Švejnara bohatě stačilo. Stačilo k tomu, abych si potvrdil, že v pátek 8. února bylo rozhodnutí nebýt ve Španělském sále, ale v ostravské ČEZ Aréně správným rozhodnutím. Tím nejlepším, které jsem za poslední roky udělal.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio