Studiový dům Českého rozhlasu slaví 10 let

4. listopad 2010

O půlnoci ze 4. na 5. listopadu uplynulo deset let od chvíle, kdy Český rozhlas začal vysílat z nového Studiového domu v pražské Římské ulici. Budova byla slavnostně otevřena už na jaře 2000.

Studiový dům v Římské ulici na pražských Vinohradech byl postaven na místě několika provizorních starých domů po rozhodnutí prodat rozestavěný problematický mrakodrap na Pankráci, které padlo koncem roku 1995. V té době již šestipatrová budova na Vinohradské ulici 12 začala být Českému rozhlasu těsná a hlavně stará stavba nebyla schopna zabezpečit všechny technické podmínky, které musí moderní rozhlasové vysílání splňovat.
V letech 1996 – 1997 probíhalo definování investičního záměru a projektové práce. Vzhledem k tomu, že místo, určené pro stavbu, se nacházelo v památkově chráněné oblasti, navíc v místech, kde 10 a 30 metrů pod povrchem vede trasa metra a Českých drah, zvítězilo v soutěži o projekt Studiového domu studio A.D.S.N. architekti, které již mělo se stavbou v této oblasti zkušenosti. Hlavních prací se ujala firma Konstruktiva Branko, vnější obvodový plášť vytvořila firma Sipral. Vzhledem k jemným otřesům, které způsobují jedoucí vlaky, byl dům postaven na pružinových izolátorech německé firmy Gerb. S demolicí starých objektů a vykopání stavební jámy se začalo 15. ledna 1998, nosná železobetonová konstrukce se stavěla od dubna 1998 do března 2000, ostatní stavebně- montážní práce pak probíhaly od března 1999 do března 2000.

Tehdejší vedoucí investičního oddělení Českého rozhlasu Milan Lička uvedl: „Dům byl tehdy postaven v rekordním čase. Stejně rychle byl nastěhován potřebnými technologiemi. Vysílat se z něj začalo za necelé tři roky od vyhloubení stavební jámy, což rozhodně není běžné. Zasloužily se o to všechny stavební firmy, které odvedly vynikající práci. Stejně tak je nutno vyzdvihnout i všechny pracovníky z řad Českého rozhlasu, kteří se na projektových i dokončovacích pracích podíleli.“

Ze Studiového domu v současnosti vysílají celoplošné stanice Českého rozhlasu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Český rozhlas 2 – Praha a Český rozhlas 3 – Vltava. Studia zde využívá i Český rozhlas 7 – Radio Praha, který odtud vysílá v šesti světových jazycích. Jsou zde umístěna pracoviště pro předtáčení příspěvků i pro digitalizaci archivu. Veškeré vysílání je odbavováno digitálně v nejvyšší kvalitě.

Z historie „bydlišť“ rozhlasu

Český rozhlas zahájil pravidelné vysílání 18. května 1923 ze stanu ve Kbelích. Postupem času se několikrát stěhoval – do zděné budovy vysílače ve Strašnicích, do kanceláří na Národní třídě, budovy poštovní nákupny (Fochova 58 – dnes Vinohradská 20 – dnešní Radiopalác), studia v Orbisu (Fochova 62) a Národního domu na Vinohradech.

Prostory pronajaté v těchto objektech však byly většinou nevyhovující. Například v Poštovní nákupně sídlil rozhlas v obyčejném čtyřpokojovém bytě. Do největšího pokoje se postavil mikrofon a kontrolní místnost vznikla v koupelně, kde místo vany byl postaven nízkofrekvenční zesilovač.

Obrovský rozmach rozhlasového vysílání a trvale stoupající počet koncesionářů vedly k rozhodnutí postavit pro tehdejší Československý rozhlas novou budovu. Hlavním investorem bylo Ministerstvo pošt a telegrafů, neboť uživatelem objektu mělo být kromě Radiojournalu i poštovní a telegrafní ředitelství. Stavba na rohu Vinohradské a Balbínovy ulice začala sloužit svému účelu 10. 12. 1933. Radiojournal zpočátku obýval jen část poměrně rozlehlého objektu, brzy však získal i ostatní prostory a tak mohl vybudovat na svoji dobu poměrně velice rozsáhlá studia i provozní zázemí pro rozhlasové pracovníky i všechny návštěvníky.

Postupem času kvůli měnícím se technickým podmínkám a modernizaci vysílání padlo rozhodnutí o postavení zcela nového domu, projektovaného přímo pro rozhlasové účely v Praze na Pankráci. Tento největší pražský mrakodrap se po rozdělení bývalého Československa, a tím pádem i Československého rozhlasu, ukázal být přece jen pro potřeby nově vzniklého Českého rozhlasu příliš veliký a drahý. Nevyjasněné majetkoprávní vztahy a finanční problémy, kdy se několik let řešilo kdo by vlastně měl celou dostavbu zaplatit, vedly k rozhodnutí nedostavěnou budovu prodat a za získané peníze dostavět a rekonstruovat objekt na Vinohradech.

Proto byly zbourány nejstarší části budov v Římské ulici (zadní trakt rozhlasové budovy na Vinohradské ul.12) a na jejich místě byl postaven nový, tzv. „Studiový dům“. V něm našla své místo postupně všechna vysílací pracoviště současného Českého rozhlasu, archivy i mnoho rozhlasových pracovníků. Budova byla slavnostně zkolaudována 6. dubna 2000.

V současnosti Český rozhlas vlastní i sousední budovu v Římské 15. Po dokončení rekonstrukce historické budovy na Vinohradské 12 na jaře příštího roku tak vznikne moderní ucelený komplex, který umožní rozhlasovou tvorbu i vysílání v té nejvyšší kvalitě.




Mgr. René Zavoral
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů
Český rozhlas
Tel. 221 551 310

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace