Sváteční vysílání Českého rozhlasu potěší posluchače bohatou programovou nadílkou

21. prosinec 2017

Vysílání všech stanic Českého rozhlasu nabídne posluchačům rozhovory s řadou významných osobností, pestrý hudební program napříč nejrůznějšími žánry, premiéry pohádek, skvosty rozhlasového archivu či výběr toho nejlepšího za uplynulý rok. Na Silvestra nebudou chybět ani odlehčená témata.

Na Štědrý den se mohou posluchači stanice Český rozhlas Radiožurnál těšit například na Zápisník zahraničních zpravodajů, Koncert Anety Langerové a Symfonického orchestru Českého rozhlasu či na výběr toho nejlepšího z pořadu Host Lucie Výborné. Stanice Český rozhlas Plus každý sváteční den nabídne hodinový rozhovor Báry Tachecí v pořadu Osobnost Plus. Ve vysílání se postupně představí Petr Jarchovský, Tereza Boučková a Vladimír Javorský.

Skvosty z rozhlasového archivu a premiéry pohádek se o letošních Vánocích rozezní na stanici Český rozhlas Dvojka. Ta 24. prosince uvede Pohádku pro Helenku Terezy Verecké a pozve posluchače na první díl šestidílné četby Malého prince z roku 1982 v podání Eduarda Cupáka. Odpoledne bude patřit všem milovníkům rozhlasových seriálů, pro které je připraven první díl dramatických variací Jaroslava Tafela na motivy slavného románu Charlese Dickense Skvělé vyhlídky, které v roce 1971 natočil režisér Josef Henke s Karlem Högerem v hlavní roli a řadou dalších hereckých hvězd. Štědrý večer pak bude patřit unikátní rozhlasové adaptaci divadelní hry Milana Kundery Jakub a jeho pán. V pondělí 25. 12. stanice odvysílá druhou premiérovou pohádku Břicho Radegasta Šárky Kosové.

Radio Wave si na Vánoce připravilo celou řadu komponovaných večerních hudebních speciálů a sváteční program vyvrcholí jedenáctihodinovým živým hudebním maratonem Pavla Klusáka plným českých i zahraničních objevů, novinek a hostů, který začíná 26. 12. ve 20:00. Na Silvestra se posluchači mohou těšit na premiéru nové rozhlasové hry z cyklu Radio Ivo a živou silvestrovskou show Jiřího Špičáka, Miloše Hrocha a hostů vysílanou z unikátního otevřeného studia Radia Wave na rohu Vinohradské a Balbínovy ulice, do kterého bude možné nahlédnout i prostřednictvím živého videostreamu na wave.cz.

Rádio Junior bude pro nejmladší posluchače v období vánočních prázdnin vysílat každou sudou hodinu rozhlasovou hru nebo Velkou pohádku. Mezi svátky nebude chybět živé vysílání, soutěže o hezké ceny a písničky na přání. Jedenáctidenní sváteční schéma Rádia Junior doplní speciální příběh na pokračování – Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho. První lednové dny budou ve znamení proměny ranního vysílání. Na Nový rok představí Rádio Junior úplně nový pořad – Ušounovu pohádkovou školku určenou předškolákům.

Vánoce jako malované budou v režii stanice Český rozhlas Vltava. Ta dá ve svém programovém schématu prostor především umělců, jejichž díla se významně vztahují k české krajině a svým způsobem spoluvytvářejí její podobu v kolektivní paměti. Již před svátky se mohou posluchači v programové řadě Kontexty, těšit na cyklus s názvem Opravdu je znáte?. Jedná o osm portrétů českých malířů a sochařů z pohledu historika umění Jaromíra Zeminy, například Antonína Chitussiho, Antonína Slavíčka, Jana Zrzavého nebo Jindřicha Pruchy, jemuž budou věnované i sváteční Stránky na dobrou noc. Bohuslav Reynek, Mikoláš Aleš a Max Švabinský jsou další jména výtvarníků, s nimiž se mohou posluchači setkat ve vltavském vánočním vysílání. Na Štěpána se mohou posluchači těšit na rozhovor Michaely Vrchotové s historičkou umění Pavlou Pečinkovou o betlému Josefa Lady.

Posluchačům všech regionálních stanic Českého rozhlasu bude v období vánočních svátků dělat společnost především Halina Pawlowská se svým zábavným pořadem Na větvi s Halinou, ve kterém od 24. do 25. 12. přivítá postupně Zlatu Adamovskou s Petrem Štěpánkem, Tatianu Vilhelmovou s Vojtěchem Dykem a Báru Munzarovou s Petrem Trnavským. Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková, moderátoři speciálního vydání pořadu Vánoční pochoutky, přivítají společně s posluchači na Štědrý den zpěvačku Lucii Bílou a o den později zpěváky a herce Josefa Zímu a Karla Štědroně.

Na Silvestra odlehčeně

Na vlnách stanice Český rozhlas Plus bude na sklonku letošního roku probíhat anketa o Výrok roku, kdy deset komentátorů vybere a nominuje jeden letošní výrok a posluchači svým hlasováním na webu plus.rozhlas.cz a irozhlas.cz vyberou vítěze. Vítěz bude vyhlášen ve speciálním vydání pořadu Názory a argumenty v sobotu 30. prosince. I seriózní pořad jakým je Pro a proti nabídne na Silvestra a Nový rok odlehčená témata. Přesně na Silvestra bude Jiří Grygar debatovat na téma, zda je Země opravdu kulatá a nikoliv placatá, čemuž v poslední době začíná věřit stále více lidí. Na Nový rok se stanice bude věnovat důsledku rozpadu Rakouska-Uherska a polemizovat, zda by naší zemi neprospěl návrat k monarchii.

Poslední hodiny letošního roku bude posluchače regionálních stanic Českého rozhlasu provázet Silvestrovskou Humoriádou moderátor Patrik Rozehnal, který ve studiu přivítá například Jana Přeučila, Jiřího Lábuse, Ivu Hüttnerovou, Ladislava Županiče, Uršulu Klukovou, Pavla Nového a Ivanku Devátou. Hosté se podělí o zábavné historky ze svého života, které budou proloženy skvosty z archivu Českého rozhlasu v podobě scének a skečů známých českých herců a komiků.

Více informací o programech jednotlivých stanic Českého rozhlasu naleznete na rozhlas.cz.

Spustit audio