Svátek připomíná sv. Cyrila a Metoděje i základy státu

5. červenec 2007

Misi věrozvěstů Cyrila a Metoděje do našich krajin připomíná dnešní státní svátek. V roce 863 k nám přinesli křesťanskou víru, písmo, slovanskou liturgii a stali se fenoménem, který přesahuje tisíciletí. Cyrilometodějská tradice je obecně, nejen v katolické církvi, spojována s duchovním odkazem křesťanství v českých dějinách. V dějinách naší země mají oba světci nenahraditelné místo.

Díky jejich misi, na pozvání knížete Rostislava, se na našem území rozšířilo křesťanství a vzdělanost. Lidé jim porozuměli srdcem, protože k nim mluvili jejich vlastním jazykem, řekl ČRO 1 - Radiožurnálu Prokop Siostrzonek, převor benediktinského kláštera v Břevnově.

"Já myslím, že obětovali především i vlast, prostor, ve kterém žili a připravovali se možná i na velikou kariéru, kdybychom to řekli dnešním slovníkem. Najednou přijali úkol jít do neznámé země - řekněme si to: k barbarům, kteří ještě neměli svou vlastní kulturu, a tu jim přinášeli."

Cyril a Metoděj byli géniové, protože jenom géniové dokáží vytvořit úplně novou a originální abecedu. Navíc na vzdory své učenosti ovládali to, co jim dnes může kdejaký politik nebo učenec závidět: měli dar srozumitelnosti.

Spustit audio