Svoz vánočních stromků v Českých Budějovicích začal. Lidé se zbaví zhruba 45 tun jehličnanů

7. leden 2023 10:12

Svoz vánočních stromků v Českých Budějovicích začal a potrvá až do 20. února. Odstrojené jehličnany, které teď lidé odkládají především před domy, budou mít ještě další využití na mnoha místech.

V ulicích měst jsou stanoviště u kontejnerů, kam mohou lidé stromky vyhazovat, ale pracovníci firmy FCC projíždějí postupně všechna místa. „Lidé někdy nechávají stromky před baráky, na volném prostranství. V okrajových částech při svozu problémy nejsou, ale když se projíždí mezi paneláky, tak tam místo prostě není. Často máme problém projet mezi osobními auty, je to opravdu na milimetry,“ líčí pracovník Jiří Dolejší.

Jak uvádí ředitel firmy FCC Roman Braný, svoz stromků potrvá podle harmonogramu do 20. února. „Vozidla opouštějí areál kolem půl sedmé ráno, vrací se zhruba v jednu hodinu po poledni. Ale samozřejmě, když najdeme stromeček po tom termínu, také ho odvezeme,“ říká.

„Nejvíce stromků zatím svážíme ze sídlišť a naopak nejméně bylo v Třebotovicích a Kalištích. Množství svezených stromků je pokaždé zhruba stejné, v minulém roce to bylo kolem 45 tun. Stromečky je možné přivézt i na naše čtyři sběrné dvory,“ doplňuje.

Tam ale cesta vánočních stromků nekončí. „Stromečky následně drtíme a předáváme dál například jako biomasu a štěpku do tepláren nebo na rekultivace kalojemu,“ vysvětluje Roman Braný. Ostatní jihočeská města využívají stromky podobným způsobem, jen ve Strakonicích je dávají do bývalého hradního příkopu, kde se nachází místní safari.

Spustit audio

Související