Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravil Rybovku aneb Koncert za rozhlasový poplatek

6. prosinec 2022

Symfonický orchestr Českého rozhlasu odehraje dva mimořádné sváteční koncerty s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Vánoční hudební vystoupení se uskuteční v neděli 11. prosince od 15 a 17 hodin ve Smetanově síni Obecního domu. 

Rozhlasoví symfonici vystoupí za zcela symbolickou cenu jako poděkování všem posluchačům Českého rozhlasu, kteří platí rozhlasový poplatek. Přímý videopřenos bude možné sledovat na YouTube Českého rozhlasu, záznam koncertu pak odvysílá na Štědrý den ve 20 hodin Český rozhlas Vltava.

Krásný vánoční podvečer s hudbou Jakuba Jana Ryby za symbolických 60 Kč, jak takto jedinečnou nabídku chápat? „Jako poděkování všem lidem, kteří platí rozhlasový poplatek,“ říká nový šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Petr Popelka, který s tímto nápadem přišel a získal pro vystoupení vynikající umělce. 

Čtěte také

Rozhlasový poplatek v současnosti činí pouhých 45 Kč. Nenavýšil se již 17 let, přičemž tvoří zcela klíčový zdroj financování Českého rozhlasu a tedy i jeho symfonického orchestru. Jako odpovídající a optimální úroveň poplatku přitom odborníci v současné době uvádějí právě částku, za kterou můžou návštěvníci vánoční koncerty navštívit. 

„Rozhlasové orchestry v celé Evropě sehrávají důležitou roli v kulturním životě a v celé společnosti. Pokud se ovšem u nás poplatek nezvýší, může pro Český rozhlas i jeho orchestr nastat tíživá situace. Nedovedeme si představit, že už by Symfonický orchestr Českého rozhlasu neměl koncertovat, nahrávat. Vždyť představuje jedinečné kulturní dědictví, které si zaslouží zachovat i pro budoucnost,“ dodává Petr Popelka. 

Na koncertě, který sám Petr Popelka s touto myšlenkou inicioval, zazpívají sóla Dana Burešová, Štěpánka Pučálková, Daniel Matoušek a Jozef Benci. Večer bude zároveň krásnou příležitostí pro členy Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu pod vedením sbormistryně Věry Hrdinkové, které doplní dámy ze sboru Carmina Bohemica a pánové z Kühnova smíšeného sboru. 

Slavnostní atmosféru obou mimořádných koncertů SOČRu o třetí adventní neděli umocní prostředí Smetanovy síně Obecního domu, které přímo vybízí k oslavě blížících se vánočních svátků.

Program:

Jakub Jan Ryba (1765 – 1815): Česká mše vánoční
Dana Burešová soprán
Štěpánka Pučálková mezzosoprán
Daniel Matoušek tenor
Jozef Benci bas
Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu
dámy ze sboru Carmina Bohemica
pánové z Kühnova smíšeného sboru
Věra Hrdinková sbormistryně
Petr Popelka dirigent
Jitka Novotná průvodní slovo

 

Smetanova síň, Obecní dům v Praze, neděle 11. prosince od 15.00 hodin / od 17.00 hodin

Přímý videopřenos / YouTube Českého rozhlasu

Záznam ČRo Vltava / sobota 24. prosince od 20.00 hodin

Spustit audio