Tiskové prohlášení generálního ředitele

7. říjen 2015

Tiskové prohlášení generálního ředitele ze dne 7. října 2015.

Český rozhlas vyrostl. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl více než deset let tento růst nejen sledovat, ale také se na něm podílet. Jako ředitel Českého rozhlasu 6, programový i prozatímní ředitel či ředitel generální jsem vždy zdůrazňoval jedinou věc, aby byl Český rozhlas zcela nezávislý, nabízel posluchačům to nejlepší a pracoval na své ekonomické stabilitě.

Dnešního dne jsem se k 3. listopadu 2015 rozhodl ze zdravotních důvodů odstoupit z funkce generálního ředitele. Nechtěl jsem nadále čelit tlakům, kterým jsem byl vystavený od některých členů Rady Českého rozhlasu a Dozorčí komise, která je jejím poradním orgánem. Nesmířil jsem se rovněž s tím, že je v médiích poškozováno dobré jméno mé i mého syna.

Mrzí mě, že mi okolnosti nedovolí dokončit můj mandát, těší mě ale, že Český rozhlas mohu opustit ve chvíli, kdy je respektovaným, moderním a sebevědomým mediálním domem se stabilizovanou ekonomikou.

Děkuji všem, kteří se v Českém rozhlase podíleli na budování mé vize. Díky společnému úsilí se nám podařilo vybudovat moderní strukturu řídících center, zatraktivnit vysílání a skokově zvýšit poslechovost našich stanic, které se staly zdatnými konkurenty všem komerčním vysílatelům.

Český rozhlas navíc po nelehkém legislativním procesu 2. listopadu spustí v nové podobě stanici mluveného slova ČRo Plus. Společně s Radiožurnálem, Dvojkou, Vltavou, Radiem Wave a Junior a regionálními stanicemi tak bude nabízet posluchačům kompletní programové portfolio po vzoru vysílatelů západní Evropy.

Přeji Českému rozhlasu do budoucna jen to nejlepší. Věřím, že si i v této nelehké době nadále zachová svou nestrannost, objektivitu a nezávislost a bude dobře a odpovědně plnit svou veřejnoprávní roli.

Mgr. art. Peter Duhan

(originál dokumentu v příloze)

Spustit audio