Topolánek dál povede ODS

23. březen 2010

Mirek Topolánek zůstává v čele ODS a povede kandidátku strany do květnových voleb. O jeho pozici celý den jednalo grémium občanských demokratů kvůli Topolánkovým výrokům na adresu homosexuálů, židů a církve. Někteří členové ODS považovali za vhodné, aby Mirek Topolánek odstoupil.

Předseda strany se dnes za své výroky ještě jednou omluvil. Doufá, že čas mu dá za pravdu, že jeho věty byly vytržené z kontextu a špatně pochopené. Své spolustraníky bude chtít přesvědčit, že rozhodnutí zůstat v čele strany byla v danou chvíli nejlepší volba.

„Rozhodnutí se mi nepřijímalo lehce. Výsledek je motivován snahou vyhrát volby, zabránit nástupu spojené levice a nepodléhat virtuální realitě. Pevně věřím, že přes uměle vytvořenou aféru budou mé výroky nakonec pochopeny správně tak, jak byly myšleny,“ řekl Topolánek.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka si myslí, že ODS přišla o poslední zbytek věrohodnosti a fakticky se přihlásila k Topolánkově stylu urážek, nefér útoků a rozdělování společnosti. Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová rozhodnutí stranického grémia respektuje.

„Na mě osobně teď je, abych všechny síly dala k tomu, abychom dokázali lidi přesvědčit o tom, že toto byla věc, která není pro budoucnost jejich životů zásadní, že zásadnější je program, který nabízíme. Zda se to podaří, ukáže čas,“ řekla Němcová.

Podle místopředsedy ODS Ivana Langera bylo jednání grémia velmi věcné, detailní a racionální. „Každý jsme otevřeně řekli svůj názor, na jehož základě se pan předseda rozhodl a my budeme jeho rozhodnutí respektovat,“ uvedl Langer.

Předseda ODS podle něj neřekl nic homofonního ani xenofobního. Jen byl podle svého naturelu v neformálním rozhovoru velmi otevřený. „Směrem k Topolánkovi jsem volil velmi razantní slova v tom smyslu, že politik je politikem 24 hodin denně a platí policejní cokoli řeknete, může být použito proti vám,“ dodal Langer.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček si myslí, že setrvání Topolánka v čele ODS není výhrou ani pro něj, ani pro občanské demokraty. „Topolánek není homofob, ale spíše nešika. To co řekl, je ale něco strašidelného. Politik si nemůže dovolit podobná vyjádření, která mohou být dezinterpretována,“ řekl Nováček.

V ODS teď podle Nováčka vězí hluboký příkop a v tomto neutěšeném stavu spěje k volbám. „Ve středu ODS představí další ze svých programových pilířů a já si nedovedu představit jak docílí toho, aby veřejnost za této situace vnímala, co jí chce sdělit,“ dodal Nováček.

ČSSD: zameteno pod koberec

Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka se ODS snaží celou věc zlehčit, aby vytvořila dojem, že jde o bublinu, za kterou mohou média, který vše zkreslila a ČSSD.

„ODS se předvedla jako strana, která zametá problémy pod koberec, řeší je tím, že řekne že neexistují a ztrácí tak poslední zbytky věrohodnosti,“ prohlásil Zaorálek.

Situaci by ještě měla řešit čtvrteční výkonná rada ODS.

Spustit audio