Trasa 2017

20. prosinec 2016

Rallye Dakar se v Jižní Americe podívá do nové země. Do Paraguaye. Závodníci se tam ale příliš neohřejí. Hned v první etapě se dostanou za hranice do sousední Argentiny. Hodně času a kilometrů si užijí v bolivijských horách. Cíl bude v Argentině, která je součásti rallye odjakživa (2009), co se jezdí v Jižní Americe. Sedm etap bude dlouhých přes 400 kilometrů a jedna dokonce přes 500. Rallye stráví celkem šest dní v nadmořské výšce přes 3000 metrů nad mořem. Dakar se na den volna zastaví v nejvýše položeném hlavním městě na světě La Paz.

30. až 31. prosince 2015 a 1. ledna 2016
Technické přejímky

2. ledna: I. etapa – Asunción – Resistencia

Rychlostní zkouška: 39 km
Celkem: 454 km

Start!

Prvních 39 kilometrů Rallye Dakar 2017 není sice moc, za to bude jejich překonání obtížnější. Nikdo nechce udělat chybu a ztratit všechno ještě předtím, než vůbec začal. Taktika zvolená první den závodu bude taky klíčová pro favority. Uvidíme, jak se za sebou po prvních 39 kilometrech rychlostní zkoušky seřadí a jak si povedou naši.

3. ledna: II. etapa – Resistencia – San Miguel De Tucumán

Motocykly, čtyřkolky, auta, UTV
Rychlostní zkouška 275 km
Celkem 803 km

Logo

Kamióny
rychlostní zkouška: 284 km
celkem: 812 km

Argentina v jiném světle

Už v první etapě se konvoj přesunul z Paraguaye kousek za hranice do Argentiny. Teď zamíří ještě víc na západ. Ostřílení závodníci, jako je třeba náš David Pabiška, který jede Dakar už po jedenácté, si možná myslí, že Argentinu za ty roky znají. Ale to ještě nepoznali Chaco. Oblast s nepříjemným pískem, který se při dešti snadno promění v bláto, jim zaleze úplně všude a bude jim komplikovat dlouhou cestu. Zachovat chladnou hlavu, to bude v druhé etapě potřeba.

4. ledna: III. etapa – San Miguel De Tucumán – San Salvador De Jujuy

Motocykly, čtyřkolky, auta, UTV
Rychlostní zkouška: 364 km
Celkem: 780 km

Kamióny
Rychlostní zkouška: 199 km
Celkem: 757 km

Offroad

Dakar zůstává v Argentině, pomalu se ale blíží k Bolivijským hranicím. To poznáme podle stále narůstající nadmořské výšce. San Salvador De Jujuy leží ve výšce téměř 1300 metrů nad mořem (zatímco předcházející Tucumán jenom ve výšce 431 metrů). Proto se drasticky změní i okolní prostředí a na jezdce čeká první opravdový terénní test.

Jujuy - po cestě do vysokých nadmořských výšek Bolívie

5. ledna: IV. etapa – San Salvador De Jujuy – Tupiza

Rychlostní zkouška 416 km
Celkem: 521 km

Velké duny

Tady to začne. Závodníky trasa během čtvrté etapy vynese až do výšky 3500 metrů nad mořem a čeká na ně šest etap ve vysokých nadmořských výškách. Nejen výška, ale i duny připraví závodníkům nelehké chvíle. A neodpočinou si ani spolujezdci, protože v bolivijské části rychlostní zkoušky to bude trochu bludiště.

6. ledna: V. etapa – Tupiza – Oruro

Motocykly, čtyřkolky, auta, UTV
Rychlostní zkouška: 447 km
Celkem: 692 km

Kamióny
Rychlostní zkouška: 438 km
Celkem: 683 km

Maximální úsilí

Někde vysoko v horách se bude pohybovat závodní konvoj. A i přesto, že vzdušnou čarou to není z Tupizy do Orura takoví dálka, závodníky čeká skoro 450kilometrová rychlostní zkouška. Spletitými uličkami v horách budou bloudit celý den. Tato etapa bude jednou z nejnáročnějších, těsně před cílem je ještě trochu potrápí písečné duny.

7. ledna: VI. etapa – Oruro – La Paz

Logo

Motocykly, čtyřkolky, auta, UTV
Rychlostní zkouška: 527 km
Celkem: 786 km

Kamióny
Rychlostní zkouška: 513 km
Celkem: 772 km

Čas na selfie

Všichni budou mít možnost udělat si fotku s jezerem Titicaca. Jenže asi nebude moc času ani sil dělat si „selfíčka“. Duny na začátku rychlostní zkoušky budou jenom jednou z výzev nejdelší etapy Rallye Dakar 2017. Jenom ti nejrychlejší dojedou do cíle za světla. Ostatní si budou muset zkontrolovat povinnou výbavu svého vozu. A nadcházející volný den přivítají s otevřenou náručí.

8. ledna: den volna

Logo

9. ledna: VII. etapa – La Paz – Uyuni

Rychlostní zkouška: 322 km
Celkem: 622 km

Maraton

Jezdci odpočinutí a plní síly si vyzkouší maratonskou etapu. Kasárny v Uyuni se zase jako obvykle změní na jednu noc v improvizovaný bivak. Do něho se ale musí všichni dostat přes písečnou etapu.

10. ledna: VIII. etapa – Uyuni – Salta

Rychlostní zkouška: 492 km
Celkem: 892 km

Pozvolné klesání

Všechny stroje v konvoji budou pomalu klesat, to znamená, že se celá rallye vrací z hornaté Bolívie do Argentiny a bivak postaví ve známé Saltě. Ale jak už bývá zvykem, nebude to jenom přesun z místa na místo. Brody řek budou střídat písečné duny a zase naopak. Nic pro slečinky…

11. ledna: IX. etapa – Salta – Chilecito

Logo

Rychlostní zkouška: 406 km
Celkem: 977 km

Tisícovka

Téměř 1000 kilometrů v etapě – to nebude vyhlídková jízda, ale závodníci do toho budou muset opravdu dupat. Rychlostní zkouška skoro polovinu celkové délky a skoro celá offroadová. Nejtěžší zkouška pro navigátory v autech a kamionech, motorkáři a čtyřkolkáři to budou mít složité tradičně. A navíc by tento den mohl být zlomový pro zisk titulu.

12. ledna: X. etapa Chilecito – San Juan

Rychlostní zkouška: 449 km
Celkem: 751 km

Klíčový začátek

Celé tělo bude bolet zejména motorkáře během dlouhého trialového začátku etapy. Ten se pro mnohé jezdce stane klíčovým. Navigace nebude jednoduchá a penalizace organizátoři jednoduše přidělí ne v řádech sekund, ale minut.

13. ledna: XI. etapa – San Juan – Río Cuarto

Motocykly, čtyřkolky, kamióny
Rychlostní zkouška: 288 km
Celkem: 754 km

Auta, UTV
Rychlostní zkouška: 292 km
Celkem: 759 km

San Juanské duny, které přijdou v prvních 50 kilometrech rychlostní zkoušky, budou na Dakaru už ty poslední.

14. ledna: XII. etapa – Río Cuarto – Buenos Aires

Rychlostní zkouška: 64 km
Celkem: 786 km

Čas pro hrdiny

Tady už to končí. Posledních 64 kilometrů, které můžou všechno změnit. Stejně jako v krátké první etapě i tady se pořád může něco pokazit – technická porucha, chyba v navigaci. Zákon schválnosti může zapůsobit i na ty nejzkušenější. Ale všechny požene dopředu pomyšlení na cíl a odpočinek a hlavně oslavy v cíli v Buenos Aires.

Trasa Rallye Dakar 2017
Spustit audio