Trest. Muž, který zabil bližního svého, hraje o vlastní život na věži hradu Kašperk

7. leden 2024

Starou legendu o vině, strachu a trestu oživil Jaroslav Jeroným Neduha. Odehrává se v dobách dávno minulých na hradě Kašperk. Muž, který zabil bližního svého, dostal šanci zahrát si o vlastní život. Obejde-li věž kašperského hradu po krakorcích, bude svoboden. V opačném případě na něj čeká jistá smrt.

Čte: Apolena Veldová
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Miroslav Buriánek
Premiéra: 20. 3. 2021

Dramatický příběh s existenciálním podtextem vyšel v knize Horg a další legendy ze Šumavy, kterou v roce 2017 vydalo Městské muzeum ve Volyni.

V doslovu ke knize autor píše: „Sběratelé legend, kteří zachytí mocný příběh na půl stránce a spěchají k dalšímu telegrafickému sdělení o (snad) napínavé události, nejspíš nejsou vtaženi tak mocně do příběhu, jako jím bývám posedlý já. Musím to rozkošatět a oživit, vyprávět, jako kdybych u toho snad i byl, a mráz mi při tom mnohdy běhá po hřbetě.“

Jaroslav Jeroným Neduha si sbírku legend i sám ilustroval.

Jaroslav Jeroným Neduha

Narodil se v roce 1945 v České Lípě. Vyučil se zámečníkem, po střední škole krátce studoval teologii na Husově československé bohoslovecké fakultě. Od roku 1967, kdy byl angažován do několika filmů, měl svobodné povolání jako herec malých rolí a hudebník. Objevil se například ve filmu Juraje Herze Kulhavý ďábel nebo ve snímku Nevěsta, který režíroval Jiří Suchý.

J. J. Neduha s Karlem Krylem, druhá půlka 80. let v zahraničí

V Londýně ho přijali na grafickou školu, jejíž studium ale kvůli srpnové okupaci Československa nezahájil. V roce 1974 založil skupinu Extempore, která neušla zájmu Státní bezpečnosti. Před šikanou StB se Jaroslav Neduha několikrát ukryl v bohnické psychiatrické léčebně. V roce 1980 s Karlem Navrátilem založil folkovou skupinu Mezzanin.

V roce 1983 byl tajnou policií, která ho vydírala a zastrašovala, donucen k vystěhování se do Rakouska. Ve Vídni pracoval pro starokatolickou církev, založil vídeňské Extempore, vystupoval ve filmu i v televizi. V té době nahrál písničky i pro Svobodnou Evropu, kam ho do svých pořadů zval Karel Kryl.

Po listopadu 1989 se vrátil do Československa. Vydal několik knih, například novelu Boží mlýny, autobiografickou prózu s názvem To, co se sem nehodí, paměti Životaběh nebo zatím poslední titul z roku 2017 Horg a jiné legendy ze Šumavy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.