Učeň si při výrobě dílu pro lodní motor počínal tak obratně, že hned dostal nabídku práce

2. duben 2022

Strojní inženýr a učitel na průmyslové škole Pavel Hlásek je autorem pěti technologických učebnic, ale také mnoho času strávil jako průvodce turistů po různých zemích. Narodil se před válkou v Českých Budějovicích. Po válce nastoupil do učení v Trhových Svinech.

Praxi tenkrát absolvoval v budějovickém závodě Motor a ta se stala také zlomem v jeho životě. „Možná už víte, že o životě člověka někdy rozhoduje náhoda. A mně se to stalo několikrát a vždy to znamenalo skok dopředu,“ usmívá se.

„V Motoru jsme pracovali na strojích, frézkách, soustruzích, byli jsme i v přípravě výroby, prostě jsme během půl roku procházeli takovým všeobecným seznámením. Já si tam jednoho dne připravoval obrážečku na kuželová kola, tenkrát se v Motoru vyráběly i lodní motory, a to bylo na ně, a zastavil se mu mě jeden člověk,“ vzpomíná na osudové setkání Pavel Hlásek.

„Zeptal se, odkud jsem a jak tu obrážečku seřizuji. Tak jsem mu popsal, že to počítám pomocí funkce sinus, nebo tangens a to tam vložím pomocí koncových měrek. A on tak na mě koukl a řekl: Hele, přines mi zítra tvůj sešit z technického kreslení. Druhý den si prohlédl moje výkresy a nabídl mi, abych pracoval u něj v konstrukci,“ vypráví.

O profesní dráze Pavla Hláska tak bylo jasno. V rozhovoru pro cyklus Jihočeši ale ještě zavzpomíná na dětství a mládí, Sokol, vojnu, svou milovanou ženu i krásná místa v zahraničí, kam často doprovázel turisty.

Spustit audio

Související