USA chtějí vybudovat nový systém protiraketové obrany

6. únor 2001

Vláda prezidenta Bushe je skutečně odhodlána vyvinout a rozmístit v kosmu tzv. ochranný štít, který by měl v budoucnu odvrátit jakýkoli raketový útok na americké území. Současně ale chce Washington konzultovat všechny své kroky s evropskými spojenci, aby rozptýlil jejich obavy a také ubezpečit Rusko a Čínu, že se nemají čeho bát.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher řekl v pondělí novinářům, že vláda prezidenta Bushe chce vybudovat nový protiraketový obranný systém, ale že nebude jednat bez konzultace se svými partnery v organizaci NATO. S evropskými představiteli o tom prý už hovořil americký ministr zahraničí Colin Powell a ministr obrany Donald Rumsfeld.

"Minister Powell a minister Rumsfeld dali najevo, že v záležitostech evropské bezpečnosti nebudeme jednat jednostranně a že s našimi spojenci budeme nadále konzultovat řadu transatlantických bezpečnostních otázek," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher.

Americký prezident George Bush podpořil myšlenku vybudování nového systému protiraketové obrany už ve své předvolební kampani a teď se pochopitelně cítí být zavázán sliby svým voličům. Podobnou myšlenkou se ale v minulosti zabývalo už více amerických prezidentů a zatím nikdy nebyl rozvoj tohoto systému schválen - už proto, že je to velmi finančně nákladný a technicky náročný plán. Vývoj jakéhosi ochranného štítu je zatím jen v přípravné fázi zkoušek a někteří kritici tohoto plánu tvrdí, že ani není technicky uskutečnitelný.

Mnozí američtí spojenci mají obavy, že rozvoj tohoto systému by mohl vést k novým závodům ve zbrojení, zvláště s Ruskem a Čínou, které také proti americkému návrhu neustále hlasitě protestují. Generální tajemník Severoatlantické aliance Lord Robertson ale tento týden prohlásil, že Evropa by měla uznat americké rozhodnutí vybudovat tento nový systém obrany a přijmout je jako nevyhnutelné. Zdůraznil přitom, že uvnitř západní obranné aliance neexistuje v této věci nějaký rozkol:

"Někteří lidé hledají spor mezi Amerikou a Evropou v záležitosti raketové obrany," řekl generální tajemník Robertson, ale dodal, že jednání s americkými ministrem obrany Rumsfeldem o tomto obranném systému, které proběhlo o víkendu v Mnichově, bylo naprosto klidné a uvážlivé a zaměřené hlavně do budoucnosti.

ČRo 6 / RSE 6. února 2001 rse@cro.cz

Spustit audio