V bitvě u Sudoměře Husité poprvé sestavili svou pověstnou vozovou hradbu

10. říjen 2023

Na půl cesty mezi Pískem a Strakonicemi leží Sudoměř, místo jedné z nejvýznamnějších bitev naší historie. Roku 1420 tudy prchalo husitské vojsko z Plzně do nově budovaného Tábora.

Dne 25. března se ale právě u Sudoměře Husité střetli s katolickým vojskem, které zprvu považovalo bitvu za předem vyhranou. Husité vedeni Janem Žižkou totiž zaujali obranné postavení na hrázi mezi dvěma rybníky Markovec a Škaredý a za zády měli ještě Prostřední rybník.

Zdánlivě slepá ulička se ale ukázala jako ideální místo pro bitvu. Husité totiž na hrázi poprvé sestavili svou pověstnou vozovou hradbu a podařilo se jim útok železných pánů odrazit. Útočníci se pokusili vozovou hradbu obejít z boku přes vypuštěný rybník Škaredý, ale dopadli stejně jako lupiči ve filmu Sám doma. Koně v bahnitém dně uvízli, rytíři z nich seskočili nebo spadli, a když se přebrodili blátem až ke břehu, zapletli se do pláten, která tam položily husitské ženy. Jejich muži pak už vetřelce snadno dorazili.

Finta s použitím plátna ale není nijak historicky doložena a vznikla zřejmě proto, aby vojska Jana Žižky znevážila jako bojovníky, kteří vítězí s pomocí lsti. Bez ohledu na to byli vítězi bitvy u Sudoměře Husité a vozová hradba, kterou tu poprvé použili, jim dopomohla i k mnoha dalším vítězstvím.

autor: Jan Herget
Spustit audio