V Hradci Králové vítali nový rok bez ohňostroje. Místo něj viděli lidé videomapping. Jak se líbil?

2. leden 2024 08:14

Hradec Králové má za sebou premiérový novoroční videomapping. Novinku místo tradičního ohňostroje schválili zastupitelé už před několika týdny a další týdny bude město sbírat ohlasy a hodnotit, jak to napoprvé vyšlo. Ohlasy přihlížejících na Velkém náměstí byly ale většinou pozitivní. 

„Já věřím, že to bude pecka. Samozřejmě, bylo to rozhodnutí, za kterým si stojíme. Když je ohňostroj, polovina lidí je šťastná a druhá polovina nešťastná. Možná se to teď otočí. Tak uvidíme, jestli to bylo správné rozhodnutí. Já jsem ale přesvědčena, že ano," primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová z HDK se svými náměstky rozlévala tradiční čočkovou polévku, punč a čaj, a sama byla zvědavá na to, jak premiérový a hodně diskutovaný videomapping dopadne.

Čtěte také

Než se na budově staré radnice objevily motivy z hradecké historie i současnosti, docela to trvalo, popisuje Petr Ohanka ze společnosti, která produkci připravila. „Trvá to tři čtvrtiny roku od toho se domluvit a pak se to půl roku vyrábí. Řeší se scénáře, data, čtyři grafici a spousta schůzek. Prostě, je to dlouhé."

Na Velkém náměstí měla pořádající firma kolem čtyř desítek lidí a právě náročnost příprav a samotné realizace je jednou z odpovědí na otázku, proč je videomapping výrazně dražší než dřívější ohňostroj. Lidé na Velkém náměstí byli samozřejmě zvědaví a někteří možná nejdřív nevěděli, jak reagovat - potlesk nakonec přišel, ale poměrně dlouhou dobu po doznění posledního tónu.

Možná to ale bylo tím, že šlo o premiéru - ti, kteří odcházeli, byli většinou spokojeni. Třeba Simona s Ivetou z Hradce Králové. „Líbilo se nám to. My jsme byly nadšené. Na ohňostroji jsem tady na náměstí nikdy nebyla, koukala jsem na něj z mostu. Ale dnes se mi ten videomapping moc líbil. Bylo to takové pohodové. Ohňostroj máme rády také, ale tohle bylo super."

První videomapping dopadl dobře, je přesvědčený i jeden z organizátorů Petr Ohanka. „Myslím, že se nám to podařilo, vše technicky proběhlo správně a věřím, že se to i lidem líbilo. Takže jsme spokojeni. Přes všechny technické potíže to bylo v pohodě."

Jak to bude s vítáním nového roku v Hradci Králové příštího 1. ledna zatím není jasné, jednání teprve přijdou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související