V Prachaticích byla slavnost ke dvoustému výročí od narození Jana Nepomuka Neumanna

25. červen 2011

Jan Nepomuk Neumann odešel v polovině 19. století jako misionář na sever Spojených států. Budoval tam kostely, zakládal farní školy a farní sdružení, podporoval nemocnice a sirotčince. Ohlédněme se nyní za oslavami dvoustého výročí narození světce, na které se na Šumavu sjeli katoličtí biskupové z českých zemí, Slovenska, Německa a Rakouska a věřící z širokého okolí.

Za doprovodu dvou dechových kapel – z Bavorska a z Čech, začala v Prachaticích národní pouť, uspořádaná k 200. výročí narození tamního rodáka a pozdějšího biskupa ve Filadelfii svatého Jana Nepomuka Neumanna. Té předcházelo několikadenní výjezdní zasedání České biskupské konference na úpatí Šumavy a také spousta kulturních akcí – od výstav po rockové koncerty. A i když na vyvrcholení poutě, na bohoslužbu na prachatické hlavní náměstí, nakonec dorazila jen zhruba tisícovka poutníků, tak na takovou slávu budou podle starosty Martina Malého v Prachaticích dlouho vzpomínat.

Martin Malý: „Město Prachatice je městečko, které má necelých dvanáct tisíc obyvatel. To nemusí být pro nás takovým handicapem, protože dokážeme pořádat různé kulturní, společenské, sportovní akce v našem městě, které zase naopak přilákají jak řadu turistů, hodnostářů z politického, kulturního, společenského života celé republiky, ale i ze zahraničí.“

Národní pouť v Prachaticích 2011

S napětím byla očekávána návštěva papežského legáta, kterým byl americký kardinál Justin Rigali. Rodák z Los Angeles stojí už 8 let v čele filadelfské diecéze, tedy na stejném postu, jaký v letech 1852 – 1860 zastával i svatý Jan Nepomuk Neuman.

Justin Rigali: „Jak víte, byl to můj předchůdce. Byl filadelfským biskupem, nyní jsem biskup já a vidím, že je to pěkně těžká a složitá fuška. Ale on ji zvládal velmi dobře. Když přišel do Spojených států, začal se učit další řeči, například studoval irštinu, protože tu žilo mnoho přistěhovalců z Irska, kteří tenkrát neuměli anglicky. Dával tak skvělý příklad nejen pro to, co to znamená být biskupem, ale vůbec křesťanem.“

Národní pouť v Prachaticích 2011

Jihočech Jan Nepomuk Neumann odešel jako misionář do Ameriky. Zemřel vyčerpáním v lednu 1860 ve 48 letech. Svatořečen byl v roce 1977. Letošní rok vyhlásili američtí redemptoristé za „Rok J. Neumanna“ a v jeho rámci se konaly i prachatické oslavy.

Spustit audio