Václavské náměstí. První sjezdovka v Česku

Před 134 lety se Václavské náměstí proměnilo na pár minut ve sjezdovku. V noci z 5. na 6. ledna 1887 sjel z horní části tehdejšího Koňského trhu až na Můstek Josef Rössler-Ořovský na lyžích. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Lyže dostal z Norska vlastně omylem. Původně si objednával brusle a pod své jméno připsal text: „Bruslařský klub Praha“. To si v Norsku vyložili jako Bruslar ski klub a ke katalogu bruslí mu přiložili i nabídku lyží.

Celníci zásilku proclili jako dřevo prosté

Josef Rössler-Ořovský si tedy kromě bruslí objednal také dvoje ski, jak se tehdy lyžím říkalo. Celníci v Praze si s podivnou zásilkou chvíli lámali hlavu, ale pak je proclili jako dřevo prosté, nelakované. Jedno vázání z rákosu, druhé z řemenů ponechali bez povšimnutí.

Průkopníkovi lyžování se tento sport evidentně zalíbil. Ve stejném roce, 21. listopadu 1887, totiž založil ski-klub. Byl to první lyžařský klub v Evropě mimo Skandinávii.

Další Příběhy z kalendáře patří spisovateli, který se proslavil baladickým dílem Nikola Šuhaj Loupežník.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související