Vánoční období v Českých Budějovicích končí. Strom šel k zemi, brzy z náměstí zmizí i kluziště

12. leden 2024 16:35

Po zhruba měsíci a půl získává českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. zpátky svou obvyklou podobu. Technici odvezli třináct metrů vysokou jedli, symbolicky tak skončilo vánoční období ve městě. Zmizela už také většina stánků. Naopak kluziště kolem Samsonovy kašny se bude rozebírat ještě několik dní.

Vánoční strom před radnicí na českobudějovickém náměstí složil k zemi vysokozdvižný jeřáb. „Jeřáb ten strom zaváže a vlastně ho drží. Dřevorubec uvolní klíny, které strom držely v šachtě. Po uvolnění klínů jeřáb strom vyzvedne. Položíme ho opatrně na zem a pak odvětvíme,“ popsal vedoucí lesní výroby společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Ladislav Laluch.

Dřevorubec následně strom rozdělil na jednotlivé kusy. „Výřezy, které jsou silnější než dvacet centimetrů, půjdou na průmyslové zpracování jako kulatina. Ty slabší se využijí jako palivo. Zpracování jde dobře, máme s tím zkušenosti, takže to probíhá bez problémů,“ dodal Ladislav Laluch.

Jen o pár kroků dál, u Samsonovy kašny, technici rozebírají kluziště. „Teď se snaží o demolici ledu. Počasí moc nepřeje, takže do toho musí mlátit palicemi a dalšími pomůckami. Kdyby bylo nad nulou, tak led prostě roztaje, když se vypne ta technika, a bylo by to mnohem jednodušší,“ komentoval Petr Vojta, rolbař a správce trhů.

Zatímco odstranění vánočního stromu tedy trvá necelou hodinu, demolice ledu a rozebrání kluziště si vyžádá mnohem delší čas. „Kluci tady s tím bojují už minimálně dva dny a myslím si, že ještě tak dva dny budou. Počasí skutečně nepřeje,“ potvrdil Petr Vojta.

Teprve až poté, co se odstraní led a chladicí technika, bude možné rozebrat i dřevěnou konstrukci, která celé kluziště držela.

Spustit audio

Související