Ve Svitavách studoval Dietl, hejtman ze Švejka a narodil se scénárista Místa činu

16. leden 2022

Svitavy fandí literární tvorbě a umění obecně. Svědčí o tom venkovní galerie nebo zájem o původní německé autory, které tam znovu objevují. O tom, jak mohou Svitavy inspirovat, vypovídá třeba skutečnost, že tam studoval scénárista Jaroslav Dietl.

Svitavy byly od středověku město s převahou německých obyvatel. A také jejich literární historie obsahuje spíše jména z německých nebo rakouských encyklopedií.  Znovu je ale objevují také současní čeští a moravští badatelé. Ti třeba připomínají Georga Bergmanna, který v 17. století sepsal průvodce městem a místo úvodu do knihy vložil vlastně první dochovanou svitavskou báseň.

Více známý bude ale určitě i u nás oblíbený německý seriál Místo činu s inspektorem Schimanskim. U jeho zrodu stál právě rodák z Moravského Lačnova, dnes součásti Svitav, úspěšný scénárista Johannes Hendrich.

Červená knihovna a Jaroslav Dietl

Co se slavných svitavských rodáků týče, určitě není možné opomenout Valentina Oswalda Ottendorfera. Byl synem nepříliš bohatého soukenického mistra, ale svou vlastní pílí se postupně vypracoval na nesmírně úspěšného a zámožného občana New Yorku.

Ottendorferova červená knihovna slaví letos 130 let

Do USA prchnul po nepokojích v roce 1848 z obavy ze stíhání, uchytil se tam, ale na své rodné město nezapomněl. Nechal ve Svitavách například postavit nemocnici, sirotčinec nebo tzv. červenou knihovnu. Ta svého času čítala 25 tisíc svazků a byla tak největší německojazyčnou knihovnou na Moravě. Knihy z ní po válce zmizely, zůstala ale nádherná reprezentativní stavba, kterou mohou obdivovat třeba ti, kteří míří do protějšího svitavského muzea.

Ottendorferova vila a neméně honosná budova Městského muzea a galerie ve Svitavách zastíní možný výhled ještě další stavbě, která souvisí s literární tvorbou. Může se zdát jako paradox, že je to dnešní zdravotnická škola, která bývala postavena jako průmyslová škola textilní.

Na této škole totiž studoval scénárista Jaroslav Dietl, který, než šel studovat do Prahy FAMU, odmaturoval právě ve Svitavách. Na jedné z výstav, které před lety pořádala jeho manželka, dokonce vystavovala Jaroslavova svitavská vysvědčení.

Hejtman Sagner, Oskar Schindler a divadlo

Na svitavské škole pak studovala i další zajímavá osobnost, která souvisí s literární tvorbou. Je jí hejtman Sagner, postava ze slavného románu Dobrý voják Švejk. S tím skutečným se Jaroslav Hašek setkal, když sloužil vojnu v Českých Budějovicích.

Čin slavného rodáka Oskara Schindlera si připomínají v parku hned naproti jeho rodného domu

Vincenz Sagner studoval na počátku 20. století na svitavské reálce, dnes je to základní škola zvaná Myšárna. A že se jedná o místo spojené s literární postavou, to si místní nenechali pro sebe. Vytvořili mu totiž o vchodu do školy pamětní desku s ilustrací od Josefa Lady.

Ve Svitavách prostor i malíři, o čemž svědčí unikátní galerie Venkovka v jedné z ulic vedoucích z náměstí. Tam jsou k vidění obrazy místních umělců, a to za každého počasí.

K umění ve Svitavách patří bezesporu tzv. Lidové divadlo. Byla to po 2. světové válce založená amatérská scéna, která ale sklízela obrovské úspěchy a procestovala celou Evropu. Jezdili tam dokonce účinkovat i významné herecké osobnosti, třeba Karel Höger.

Lidové divadlo skončilo po roce 1989, chátrající budovu se ale nakonec podařilo zachránit a dnes je v ní hudební klub. Asi nejslavnější svitavský rodák se ale spojuje s filmem, oscarovým hollywoodským trhákem Schindlerův seznam. Nemnoho lidí, kteří film obdivují, ale ví, že ho režisér Steven Spielberg natočil na motivy knihy s původním názvem Schindlerova archa, kterou napsal australský spisovatel Thomas Keaneally.

Spustit audio

Související