Ve Veselí nad Lužnicí bude víc bytů k pronájmu. Na jižním okraji města vyrostou tři bytové domy

24. leden 2024 14:03

V Česku je asi 144 tisíc pronajímaných státních a obecních bytů. Poptávka po nich výrazně převyšuje nabídku. Tři čtvrtiny radnic proto podle ministerstva pro místní rozvoj plánují další výstavbu. Nové bytové domy budou stát například ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

„Postavíme dva větší bytové domy se šestnácti byty a jeden menší s dvanácti byty, takže celkem by mělo vzniknout 44 bytů,“ uvádí starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada. Domy budou na jižním okraji města.

Veselí nad Lužnicí má v současné době 350 obecních bytů. Všechny jsou obsazené. „O obecní byty je velký zájem, neustále evidujeme zhruba trojnásobný počet uchazečů, než dokážeme za jeden rok uspokojit. Dalo by se říct, že pokud někdo podá žádost o byt, v průměru se může dočkat za dva až tři roky,“ potvrzuje starosta.

Plán na výstavbu nových bytových domů je momentálně ve fázi příprav. Město chce ještě letos získat stavební povolení.

Čtěte také

Příslib dostupnějšího bydlení oceňuje obyvatelka Kateřina Vránková, která se do Veselí nad Lužnicí přistěhovala z Českých Budějovic. „Já si myslím, že pro mladé rodiny je důležité nové bydlení. My jsme tuto situaci řešili asi před pěti lety, kdy jsme měli možnost koupit na sídlišti byt, který ale bylo nutné opravit. Myslím, že Veselí je pro rodiny s dětmi ideální, není tu takový hluk a vyžití je dostatečné,“ komentuje.

Město chce nabídkou bydlení přilákat nové i udržet stávající obyvatele. Lokalita na jižním okraji Veselí nad Lužnicí má podle městského architekta Luboše Zemena potenciál i pro stavbu dalších bytových domů. „V souladu s územním plánem umožňuje větší rozvoj. Tohle je jenom první etapa. Veselí má tu výhodu, že je na spojnici mezi Budějovicemi a Táborem, u dálnice, takže dojezdová vzdálenost do obou větších měst je kolem čtvrt hodiny,“ připomíná.

Výstavbu bytů plánují i další města na jihu Čech, například České Budějovice a Tábor. Využít budou moci i dotace z Programu národní obnovy, do kterého stát plánuje vložit osm miliard korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související