Velký důraz na obnovitelné zdroje je kontraproduktivní. Česko opouští své silné stránky, míní ekonomka Švihlíková

4. leden 2024

České firmy si stěžují na nekonkurenceschopné ceny energií v rámci evropského trhu. Obracejí se proto na vládu a žádají ji o pomoc. Na konci roku firmám slíbila pomoc ve výši 3,5 miliardy, ale pouze pro energeticky nejnáročnější podniky. Za uplynulý rok takhle stát podpořil firmy dotacemi o výši 110 miliard korun. Měla by vláda pomoc ještě rozšířit? V pořadu Řečí peněz odpovídá ekonomka Ilona Švihlíková.

Ceny energií jsou ve srovnání s rokem 2021 2,5krát vyšší. Vlády sousedních zemí se proto snaží situaci domácnostem i podnikům ulehčit. Například Německo, Polsko, Rakousko mají dotační programy přímo pro průmysl.

Ekonomka Švihlíková ale považuje srovnávání se s ostatními zeměmi za dotační závod. „Vůči Německu nemůžeme v tomto závodě vyhrát. Jsme na něj pořád ještě silně ekonomicky napojeni,“ upozorňuje.

Čtěte také

„Plně chápu české podnikatele, že když ostatní dotují, tak se v tu chvíli cítí velmi silně znevýhodněni. Ukazují na příklady firem, které se z energetických důvodů rozhodly skončit. Sklárna v Květné je pro ně mementem,“ podotýká Švihlíková.

Řešení se podle ní nabízí v revizi ekonomické politiky. „Rychlý důraz na obnovitelné zdroje v podobě, v jaké je zakotven v rámci Evropské unie, včetně zvláštního obchodování s emisními povolenkami a včetně snahy rychle tlačit na pilu, je kontraproduktivní,“ domnívá se expertka.

Ostatní země mají podle ní větší technologický náskok a pro transformaci i například lepší energetické zdroje. To si ale Česko rychle zajistit nezvládne, a právě proto jsou podle ekonomky reformní snahy přehnané.

„Opouštíme naše silné stránky – spalovací motory, odvětví těžkého průmyslu, takže si kladu otázku, z čeho bude Česká republika žít,“ uzavírá Švihlíková.

Poslechněte si celé Řečí peněz. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související