Vévodské rekviem zažil po 84 letech Český Krumlov. Zádušní mše uctila památku Karla Schwarzenberga

19. leden 2024 08:41

Poprvé od druhé světové války bylo v Českém Krumlově vévodské rekviem. Zádušní mše v kostele svatého Víta uctila památku Karla Schwarzenberga. Bývalý ministr zahraničí zemřel v listopadu ve věku 85 let. Mši navštívili i potomci knížecího rodu. Do kostela došli v průvodu, který tvořili zástupci Schwarzenberské granátnické gardy a České obce sokolské.

Vévodské rekviem za Karla Schwarzenberga navštívilo zhruba 400 lidí. Zádušní mši sloužil českokrumlovský prelát Václav Pícha, který hned v úvodu svého proslovu zdůraznil význam schwarzenberského rodu pro vývoj města i samotný kostel svatého Víta.

Na hudebním doprovodu se podílelo sedmdesát lidí z různých souborů. Repertoár pro rekviem upravoval českokrumlovský regenschori Jiří Balek. Podle něj se zkoušelo hned na několika místech. „Já jsem si dovolit třeba dopsat předehry a mezihry tak, aby ten samotný gregoriánský chorál byl pro posluchače přijatelnější,“ dodal.

Jedna píseň zazněla přímo na přání Karla Schwarzenberga. Přestože už vánoční svátky skončily, kostelem svatého Víta se rozezněl staročeský nápěv Narodil se Kristus Pán.

„On si právě přál na jednu stranu tu až trochu strašidelnou sekvenci, navíc bylo jeho přáním i to, aby měli věřící přebásněný překlad v lavicích a mohli si ho pročítat. Ale pak tam tvoří úžasný kontrast píseň Narodil se Kristus Pán, která hovoří o vzkříšení mrtvého těla v ráji nebeském,“ komentoval Jiří Balek.

Čtěte také

Ceremoniál od začátku až do konce doprovázela Schwarzenberská granátnická garda, tedy hradní stráž, dnes tvořená několika dobrovolníky. Její hejtman Martin Neudörfl označil vévodské rekviem za historický okamžik. „Poslední rekviem, ne za účasti rodiny, protože většina členů už byla v exilu, ale alespoň s vystavením vévodské koruny, proběhlo v roce 1940. Adolf Hitler předtím zabavil veškerý schwarzenberský majetek, tak to byla trochu provokace, poslední rekviem,“ uvedl.

V kostelní kapli svatého Jana Nepomuckého měli také lidé jedinečnou možnost prohlédnout si knížecí klobouk, který je jinak uložený na rakouském zámku Obermurau. „Knížecí klobouk se do Krumlova většinou vozil jen u příležitosti toho hlavního pohřbu. Jinak tu byla primárně vévodská koruna, ta je ale od druhé světové války ztracená,“ doplnil Martin Neudörfl.

Vévodské rekviem bylo závěrečným oficiálním rozloučením s Karlem Schwarzenbergem. Už dříve se uskutečnily zádušní mše také v rakouském Murau a německém městě Schwarzenberg.

Spustit audio

Související