Vláda si šetří schodek na předvolební dárečky, myslí si Tomáš Prouza. Izolačka už mohla dávno platit

3. březen 2021

Poslanci definitivně schválili příspěvek k nemocenské pro zaměstnance v karanténě. „Je to rozumná cesta,“ říká šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. Má ale za to, že si vláda mohla odpustit zdržení. Hlavní díl viny podle něj nese ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Kdyby nebylo tvrdohlavosti ministryně Maláčové, která k původnímu zákonu ve sněmovně nechala přilepit další zcela nesouvisející povinnosti, které by samy neprošly, tak už izolačka mohla dávno platit a nemuselo se to znovu řešit,“ tvrdí Prouza.

Čtěte také

Původní návrh příspěvku totiž obsahoval přílepek o povinnosti zaměstnavatelů hlásit úřadu práce volná místa a dohody mimo pracovní poměr. 

Při druhém pokusu o schválení příspěvku byla ve hře i stoprocentní náhrada mzdy. Proti ní se ale ohradila většina poslanců. Měli totiž obavy z možného zneužití podpory.

„Znamenalo by to, že by lidé dostávali o dost více peněz, kdyby byli v karanténě, než kdyby skutečně chodili do práce,“ upozorňuje občanský demokrat Jan Bauer.

Ze strany Jany Maláčové šlo o fiasko, míní opoziční poslanec. „Na závěr musela skoro se slzami v očích stáhnout svůj návrh a přiklonit se k senátní variantě. Paní ministryně prozřela až ve chvíli, kdy účtárny mnoha firem v rámci České republiky v podstatě spočítaly, co by ten návrh stoprocentní nemocenské znamenal.“

Čtěte také

Ekonom Filip Pertold z think-tanku IDEA se ale na věc dívá jinak. Přiznává, že nerozumí tomu, proč by z „izolačky“ měly být vynechány osoby s vyšším příjmem. „U nich je samozřejmě pravděpodobnost možného home officu větší, ale na druhou stranu nám hoří barák a potřebujeme hasit.“

Prouza sice obavy o zneužití náhrady mzdy nemá, ten kdo je doma by si ale neměl vydělat víc, než pokud chodí do práce, míní.

Jen sedm procent pro záchranu ekonomiky

K debatě o finanční zátěži, kterou státu způsobuje boj s pandemií koronaviru, má Prouza vážné připomínky:

„Když jsme se dívali do detailu na nově schválený schodek 500 miliard, tak na pomoc podnikatelům v krizi jde pouhých sedm procent. Zbytek peněz chce vláda využít na různé předvolební dárečky.“

Hosty byli:
Jan Bauer, ODS, poslanec
Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Filip Pertold, ekonom, think-tank IDEA

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu předpokládá, že do voleb se senioři dočkají třeba dalšího jednorázového bonusu. „Vláda si udělala obrovský prostor. Na jednu stranu podnikatelům říká, že už jim nedá skoro nic, a zároveň je tady obrovský prostor, kdy 93 procent schodku má jít jinam než na záchranu fungování české ekonomiky.“

Poslechěnte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Martina Matějky.

Spustit audio

Související