Vladimír Burjánek: Domácí práce

31. červenec 2022

Je nepochybně užitečné učit děti pořádku a zapojovat je do práce. Ať už jde a domácí činnosti, práci na zahrádce, nebo postupné získávání zručnosti, vědomostí a šikovnosti u kluků při dílenském počínání i chlapských silových aktivitách. Maminky zase mohou zaměstnat dívky při uklízení a tradiční dámské činnosti.

Čtěte také

Není na škodu, když mnohé si vyzkoušejí a poznají i chlapci. Tady opravdu platí, že co se v mládí naučíš, potom jako když najdeš. Vzpomenu si mnohdy na klukovská léta, kdy jsem měl mezi škálou povinností i práce neoblíbené. Tak například klepání koberců.

Každou sobotu vytáhnout z obýváku koberec, dojít s ním na zahradu, přehodit ho přes bidlo a nezbytnou plácačkou do koberce bouchat tak dlouho, až se už z něho neprášilo. Nebo rytí záhonu pro zeleninu na zahrádce. Zvlášť když otec hospodář vysadil nejdříve směsku a ta se potom při rytí musela vpravovat do půdy.

Čtěte také

Neměl jsem rád ani motání vlny. To zase maminka poručila. Držet! Na předpažené ruce navlékla vlnu, posadili jsme se proti sobě a motala ji do klubíčka. Ježíši, už to bude? Necítím ruce, naříkal jsem. Nemiloval jsem ani zpracovávání těsta na vánočky vařečkou ve velké míse. Nekonečná práce.

Až s odstupem let člověk pozná, že nic z toho, co musel jako dítě dělat, mu nebylo na škodu.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Šetřílek

    S nadsázkou se říká, že šetřit se musí, ať to stojí, co to stojí. U některých lidí je ovšem šetrnost záležitostí téměř patologickou. Znal jsem jednoho takového škudlila.

  • Vladimír Burjánek: Slavení

    Slavíme všechno možné. Vedle osobních svátků i ty státní v podobě volna, dále narozeniny, svatby, jubilea. Některé nepopulární oslavy jsme opustili, jiné jsme zavedli.

  • Vladimír Burjánek: Rozhlas

    Jsem rozhlasový člověk. Od dětství, kdy blikalo zelené magické oko přijímače nad postelí u babičky v kuchyni a my s dědou hltali Mašlonkův hlas při hokejových kláních.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.