Vltava v obrazech na DVD

20. září 2005

Na DVD a videokazetách právě vychází úspěšný televizní cyklu Vltava v obrazech, který byl vysílán v rámci seriálu Hledání ztraceného času. Autorem a fundovaným průvodcem cyklu je Karel Čáslavský.

Berete spojení moderního nosiče a archivních filmových materiálů tak trochu jako symboliku spojení nového se starým?

Samozřejmě je to symbolické, staré filmy, moderní médium. A jsem za to rád.

Pracujete s novými médii, a nemyslím jenom DVD?

Přiznám se, že DVD doma zatím nemám. Budu si ho ale muset časem pořídit, protože videokazety končí. Na práci používám zatím především kazety, na nich mám filmy. Někdy si je přetáhnu do počítače.

Historický snímek dodnes existujícího přívozu mezi Roztoky a Klecánkami

Kde všude jste přicházel k filmům o Vltavě?

Všude možně. Bylo to pět roků nepřetržité práce - shánění filmů, natáčení, stříhání. Byl to blázinec. Když už jsme se po proudu dostali do Modřan a Podolí, byl jsem šťastný, že se blížíme ke konci.

Dá se z filmových materiálů vyčíst, jakou roli u Čechů Vltava hraje?

Dá - ta role je zásadní. Vltava je národní řeka. O každé jiné české řece uděláte jeden díl cyklu, o Vltavě jich hravě uděláte osmdesát šest! A to ještě spousta materiálu zbyla. Všichni filmaři - a platí to i fotografech - se odjakživa Vltavě věnovali.

Objeví se některé nepoužité materiály na DVD jako bonus?

Objeví. Třeba některé celé filmy, úžasné snímky, které jsme dostali. Jeden z nich například zachycuje plavbu po staré řece od Českého Krumlova do Prahy.

Není vám líto, když vidíte místa, která už dnes neexistují?

Stavba hradlového jezu v Klecanech (1898)

Je, samozřejmě. Navíc si jako laik myslím, že ty úpravy byly v podstatě zbytečné. To nám dokázala nedávná povodeň: přehrady byly stavěny proto, aby nás ochránily před záplavami, a ony nás neochránily. A druhá věc: neběžely žádné elektrárny, například na Orlíku, a ten proud nechyběl. Na druhou stranu - když se odtamtud lidé stěhovali, mnozí byli rádi, že si polepší, že budou mít například teplou vodu. Až teď, po čtyřiceti letech, začínají litovat toho, co si nevzali a začínají po tom toužit. Náš cyklus jim to aspoň trochu vrátí.

Objeví se ještě na Vltavě místo, které vypadá stejně jako před sto lety?

Ano, začátek řeky od pramene k Lipenskému jezeru a místa kolem Krumlova až po České Budějovice.

Spustit audio