Vražda Anny Politkovské

27. říjen 2006

Již od 7. října, kdy byla Anna Politkovská čtyřmi výstřely zavražděna přímo na chodbě činžovního moskevského domu, kde bydlela, se za nejpřirozenější cestu k pachatelům tohoto zločinu považuje tzv. čečenská stopa.

0:00
/
0:00

Čečenský premiér Ramazan Kadyrov sice na podezření, že nitky vyšetřování by nakonec mohly vést k němu či přinejmenším k jeho okolí, odpověděl, že on nemá ve zvyku bojovat se ženami, ale v úterý známý list Izvěstija napsal, že motivy tohoto zločinu je třeba hledat v jednom starším, doposud nevyřešeném případu. Ten byl zahájen letos v létě a vyvolal ho jeden z článků Anny Politkovské, který pranýřoval případy mučení a hanobení lidí v Čečensku. Článek byl doplněn čtyřmi záběry, pořízenými mobilním telefonem. Na jednom ze snímků se skupina lidí snaží nacpat dva muže do kufru osobního auta. V pozadí na tomto záběru je vidět člověka, který účesem, bradkou i celou postavou značně připomíná právě Ramzana Kadyrova.

Snímek je však příliš nekvalitní na to, aby se něco takového dalo stoprocentně tvrdit. Na dalších snímcích je kupodivu zachyceno bití několika vojáků ruských federálních sil - a právě v tomto případu zahájila čečenská prokuratura vyšetřování.

Středeční vydání dalšího renomovaného moskevského listu Kommersant však přišlo s jinou verzí: Podle té by za vraždou mohli být bývalí důstojníci správy ministerstva vnitra ve městě Nižněvartovsku v dalekém Chanty-mansijském okruhu. Podle Kommersantu právě tam vyrazil téměř celý vyšetřovací tým. Kdosi z chanty-mansijských policistů totiž do Moskvy oznámil, že v dalekém sibiřském městě zahlédl své bývalé kolegy, podplukovníka Valerije Minina a majora Alexandra Prilepina. Ti každopádně patří do skupiny důstojníků, kteří se dopouštěli nezákonností i vyložených zločinů právě v Čečensku a v jejichž případě paní Politkovská dokázala vyvolat soudní při. Na jejím základě byl nadporučík Sergej Lapin odsouzen k jedenácti letům nepodmíněně a po dvou zmíněných mužích, jinak Lapinových nadřízených, bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání. Tito policejní důstojníci byli usvědčeni z vraždy čečenského novináře Zelimchana Muradalova a několika desítek dalších čečenských civilistů.

Podle názoru znalců materiály paní Politkovské soudní proces s důstojníky ruské policie nijak významně neovlivnily a údajně neměly vliv ani na výši Lapinova úhrnného trestu. Postižení policisté však byli opačného názoru a jak tvrdí kolegové novinářky z listu Novaja gazeta, Anna Politkovská v posledních měsících pravidelně dostávala dopisy, SMS zprávy a maily, v nichž jí bylo jednoznačně vyhrožováno smrtí. V centru pozornosti se proto ocitl jak otec Sergeje Lapina, tak jeho sestra. Na posledně jmenovanou se zájem kriminalistů soustředil proto, že kamerový systém ve velkoobchodě Ramstor, kde se Politkovská krátce před smrtí pohybovala, zachytil ve tříčlenné skupině, která novinářku v obchodní hale evidentně sledovala, i jednu mladou ženu.

Smrt Anny Politkovské je jednoznačně spojována s nacionalistickým a výrazně xenofobním hrubnutím ruského veřejného života. Zastánkyně čečenských odbojníků Anna Politkovská zřejmě zemřela proto, že stále větší část ruské společnosti považuje jakéhokoli Kavkazana za nepřítele Ruska a obnovující se velkoruské myšlenky. Na její smrt reagoval ve své středeční mediální velkoshow, o níž liberální ruští novináři hovoří jako o zjevení prezidenta lidu, i Vladimir Putin, který mimo jiné a bez velké chuti řekl. Citujeme: "Zločiny tohoto druhu přitahují mimořádnou pozornost společnosti, vlastně i díky sdělovacím prostředkům, a to je v naprostém pořádku. Pokud jde o politiku, pak politický boj v naší zemi rozhodně není ani měkčí, ani civilizovanější než byl dřív. Bohužel." Konec citátu.

Prezident Putin prohlásil již při setkání s německou kancléřkou Merkelovou v Drážďanech, že okolnosti smrti Anny Politkovské způsobily Kremlu mnohem větší škodu než její celoživotní novinářská činnost. Důležité proto v tuto chvíli bude, aby vrah či vrazi byli opravdu vypátráni a dopadeni, nikoli určeni, jak se ruské justici v posledních letech zhusta stává. Snaha mazat stopy, které míří k promoskevskému čečenskému premiérovi Ramazanu Kadyrovovi, každopádně nutí k ostražitosti.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio