Výsledky návštěvy Joschky Fischera v Moskvě

14. únor 2001

Německo chce napomoci dialogu mezi Ruskem a Spojenými státy v otázkách protiraketové obrany, ale nemůže tento dialog zprostředkovat, prohlásil německý ministr zahraničí Joschka Fisher na závěr své dvoudenní návštěvy v Moskvě, kde jednal zejména s ruským prezidentem Vladimírem Putinem a předsedou ruské Národní bezpečnostní rady Sergejem Ivanovem.

Ministr Fischer podotkll, že o obsahu svého jednání v Rusku chce diskutovat také s americkými činiteli, až příští týden odletí do Washingtonu a že se pokusí jim vysvětlit ruský postoj, ale že nemůže zprostředkovat kompromis mezi nimi.

Předpokládá se, že ruský ministr zahraničí Igor Ivanov bude o námitkách Ruska k americkému plánu na vybudování nového systému protiraketové obrany hovořit se svým americkým kolegou, až se koncem února setkají v Káhiře.

Rusko protestuje proti tomu, že plánovaný nový americký systém protiraketové obrany překračuje vzájemnou dohodu o protibalistických střelách z roku 1972. Rusové také tvrdí, že uskutečnění amerického plánu by mohlo podnítit další země, aby přijaly podobná opatření na svoji obranu anebo aby zvýšily počet svých jaderných střel, což by mohlo vést k novým závodům ve zbrojení.

Německý ministr zahraničí Fischer zdůraznil, že je v zájmu všech, aby Rusko a Spojené státy diskutovaly o těchto věcech v atmosféře spolupráce a nikoli konfrontace a dodal, že získal dojem, že se Rusové se chtějí vyhnout politickému střetnutí s Amerikou:

"Jsme rádi, že nás ruský parlament, prezident, ministr zahraničí a poradce pro záležitosti bezpečnosti ujišťovali, že chtějí zaujmout konstruktivní postoj a jednat se Spojenými státy o systému protiraketové obrany."

Joschka Fischer dal jasně najevo, že má pochopení pro ruské obavy, ale zároveň nenechal v Moskvě nikoho na pochybách, že Německo je vůči Spojeným státům loyální: "Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem," řekl novinářům.

Ministr Fischer diskutoval v Moskvě také o záměrech Evropské unie nabídnout své členství bývalým komunistickým zemím střední Evropy a pobaltským republikám. Jak vysvětlil v jednom svém projevu, připojení pobaltských republik k Evropské unii bude znamenat, že Rusové žijící v těchto republikách získají občanství Evropské unie. To by podle jeho názoru mělo přispět ke zlepšení vztahů s Moskvou.

Kromě toho se Joschka Fischer setkal v Rusku také se členy organizace, která obhajuje dodržování lidských práv v Čečensku. Řekl jim, že pravdivé zpravodajství o porušování lidských práv v Čečensku je nezbytnou součástí úsilí o zajištění míru v této oblasti.

ČRo 6 / RSE 14. února 2001 rse@cro.cz

Spustit audio