Výsledky XII. ročníku mezinárodního festivalu Znojemský hrozen jsou velkým úspěchem Českého rozhlasu

20. září 2010

Na XII. ročníku Znojemského hroznu, mezinárodního gastronomického festivalu televizních a rozhlasových pořadů a reklamních spotů, získal Český rozhlas celkem čtyři ocenění. Festival se konal ve Znojmě od 14. do 17. září.

Na letošním ročníku festivalu Znojemský hrozen 2010 se Českému rozhlasu dařilo. A že konkurence byla skutečné silná, dokládá i do rozhlasové sekce přihlášených jednašedesát soutěžních snímků domácí i zahraniční provenience.

K úspěchu Českého rozhlasu se vyjádřil i jeho prozatímní ředitel Peter Duhan: „Tím, že nezávislá porota Českému rozhlasu jako celku udělila hned čtyři ocenění v rozhlasové sekci – Zlatý hrozen, Stříbrný hrozen, Cenu Ministerstva zdravotnictví a Cenu města Znojmo -, byla oceněna velmi kvalitní práce rozhlasáků a já jsem na tuto skutečnost velmi hrdý. Věřím, že se nám bude podobně dařit i v příštích ročnících festivalu, který si v českém prostředí v průběhu svých dvanácti ročníků získal velké renomé.“

Ocenění Zlatý hrozen získal Český rozhlas Hradec Králové za pořad Rádio na cestách – halušky“ autorů Zdeňka Nováka, Martina Pařízka a Jany Kudyvejsové. Porota se toto ocenění rozhodla udělit za originální rozhlasovou formu, kombinující prvky dokumentární, zábavné a dramatické, využívající principu mystifikace a happeningu, jakožto tradičního uměleckého žánru.

Stříbrný hrozen získala redakce Českého rozhlasu Plzeň za pořad „Posezení v Divadle Miroslava Horníčka“ od Květy Bodóllové a Petra Jančaříka. Podle odborné poroty je tento záznam veřejné nahrávky příkladem kvalitní rozhlasové zábavy s vynikající prací moderátora a velmi dobrým výběrem hostů.

Cenu ministerstva zdravotnictví České republiky si odnesl kolektiv autorů Daniela Burdy, Petra Hladíka, Hany Mikulincové, Michala Malého, Milana Kopečného a Ireny Šarounové z redakce Českého rozhlasu Region, Vysočina za cyklus pořadů „Najdi si svého farmáře“. Zde porota ocenila zejména způsob účinné motivace posluchačů k návratu k přímé spotřebě čerstvých potravin od místních farmářů s etickým důrazem na kvalitu řemesla.

„Chlebová polévka“, pořad autorky Světlany Lavičkové z Českého rozhlasu 2 – Praha získal Cenu města Znojmo. Zde se porota shodla, že se jedná o velmi dobře zpracovanou rozhlasovou miniaturu, která upoutá pozornost svým zvukem, autenticitou a zdánlivě jednoduchým obsahem.


Kompletní výsledky rozhlasové sekce:

Zlatý hrozen
Rádio na cestách – halušky
Český rozhlas Hradec Králové
Zdeněk Novák, Martin Pařízek a Jana Kudyvejsová.

Stříbrný hrozen
Posezení v Divadle Miroslava Horníčka
Český rozhlas Plzeň
Květa Bodóllová a Petr Jančařík

Bronzový hrozen
Jak žije Dunaj
Slovenský rozhlas, Rádio Regina (Banská Bystrica)
Eva Faksová a Michal Várošík

Čestné uznání
Sambra – měření ovcí
Rumunský rozhlas, Rádio Temešvár
Mihaia Anghela

Cena ministerstva zdravotnictví České republiky
Najdi si svého farmáře
Český rozhlas Region, Vysočina
Daniel Burda, Petr Hladík, Hana Mikulincová, Michal Malý, Milan Kopečný a Irena Šarounová

Cena ministerstva pro místní rozvoj České republiky
cyklus pořadů Krajánek
Radio OK
Martin Karlík

Cena města Znojmo
Chlebová polévka
Český rozhlas 2 - Praha
Světlana Lavičková


Mgr. René Zavoral
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů
Český rozhlas
Tel. 22 155 1310

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace